Ден 17, ужасът в Украйна продължава - нови сблъсъци, вой на сирени и тежки бомбардировки в цялата страна. Хуманитарната криза се засилва, а размяната на обвинения и санкции на световно ниво не стихва. 

ООН потвърди днес гибелта на 579 цивилни от началото на руската инвазия в страната на 24 февруари, предаде ДПА. Сред убитите са 42 деца и тийнейджъри. 1002 цивилни са били ранени. Повечето са загинали при обстрел с тежка артилерия и въздушни удари.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски днес за първи път даде данни и за военните загуби на страната си, предаде УНИАН.

Зеленски съобщи за 1300 убити украински войници за 16 дни война. Според него са загинали и над 12 хиляди руски военни - десет пъти повече.

"От наша страна са загинали около 1300 военни, а от руска - над 12 хиляди. Един към десет. Не се радвам, че от тяхна страна загинаха 12 хиляди души", каза украинският президент. Той увери, че повечето руски войници не знаят защо се бият в Украйна, "защото им разказват за някакъв фашизъм".

Украйна: От наша страна са загинали 1300 военни, а от руска - над 12 000

Украйна
БГНЕС

Днес руските сили се прегрупират на северозапад от Киев и се приближават към столицата, като продължават артилерийския обстрел, показват сателитни снимки. По всяка вероятност руските части смятат да блокират Киев от всички посоки. Рано сутринта днес склад за замразени стоки е изгорял в резултат на обстрел, в североизточно предградие на Киев. Столицата се готви за отбрана, а военни инструктори обучават доброволци за работа с противотанкови оръжия.

Близо до Киев са унищожени въздушна база във Василков и център за радиоразузнаване в Бровари, съобщи днес на пресконференция говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

През нощта е имало вой на сирени в столицата Киев, в град Лвов, в Одеса, Харков, Черкаси, както и в град Суми в североизточната част на страната.

Москва: Русия е унищожила почти 3,5 хиляди военни обекта в Украйна

Украйна
БГНЕС

Украинското правителство обвини Русия, че е бомбардирала джамия в обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол, където са намерили убежище около 80 цивилни, включително 30 турци. Един от хората в храма обаче отрече той да е бил подложен на обстрел, предаде Франс прес.

"Джамията на султан Сюлейман Великолепни и неговата съпруга Роксолана в Мариупол бе бомбардирана от руските нашественици", каза в Туитър украинското министерство на външните работи. То не уточни кога е станало това, но добави, че над 80 възрастни и деца, включително турски граждани, са намерили убежище в храма.

Председателят на настоятелството на джамията Исмаил Хаджиоглу обаче заяви днес следобед пред турската телевизия Хабертюрк, че самият храм не е подложен на обстрел. "Руснаците бомбардират район. . . който се намира на 2 километра от джамията и една бомба падна на 700 метра от джамията", каза по-рано той в Инстаграм.
Хаджиоглу съобщи, че в храма се укриват 30 цивилни турци, сред които деца, чийто брой не уточни.

Мариупол е подложен на тежка обсада от руските сили, които го бомбардират.

Атаките в Украйна продължават: Френски и германски лидери в нов разговор с Путин

Общо 86 турски граждани се намират в града, каза Хаджиоглу, който се опитва да организира тяхната евакуация. Той съобщи, че досега на четири пъти руските сили не са позволили на тези хора да напуснат Мариупол. "Ще направим пети опит", добави Хаджиоглу.

На 7 март консулството на Турция в Одеса призова гражданите на страната в Мариупол да се укрият в джамията, откъдето да бъдат евакуирани към родината си, отбелязва АФП.

Украйна
БГНЕС

Междувременно южният украински град Николаев, намиращ се в близост до Одеса, беше подложен на неспирен обстрел тази нощ, засегнати са център за лечение на ракови заболявания и офталмологична клиника, предаде кореспондент на Франс прес.

Разбити са наскоро реновираните прозорци на центъра за лечение на ракови заболявания, където пациентите преминават химиотерапия, а на вратите се виждат следи от снаряди.

"Те стрелят по граждански зони, без никаква военна цел. Тук има болница, сиропиталище, офталмологичен център", които се намират в квартал “Ингулски”, в северната част на града, заяви директорът на болницата Дмитро Лагочев.

Нито един пациент не се е намирал в центъра за лечение на ракови заболявания по време на обстрела, но в офталмологичната клиника е имало неуточнен брой пациенти.

“Прекарахме цялата нощ в мазето, всички трепереха, пациентите бяха ужасени”, заяви директорката Касимира Рилкова.

Жителите на квартала нямат отопление и много от тях са принудени да напуснат, отбелязва АФП.

Според Русия нейните войски и силите на сепаратистите от Луганск и Донецк са превзели много населени места в Източна Украйна. Части на т. нар. народни милиции на Донецката народна република са напреднали за последното денонощие с още девет километра и са овладели две населени места. Руските въоръжени сили са напреднали с 21 километра, а отряда на т.нар. Луганска народна република - с 6 километра. Тези данни не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва ДПА.

Украйна
БГНЕС


Координаторът на ООН за кризата в Украйна съобщи, че международната организация се опитва да договори и с двете страни в конфликта създаването на хуманитарни коридори за доставяне на спешно необходима хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес.

Пред АП координаторът Амин Ауад днес каза, че е постигнат известен напредък по въпроса за коридорите и за съпътстващо спиране на бойните действия, но изрази разочарование от съпротивата срещу бързото осъществяване на тези цели.

Той отбеляза, че най-неотложна е нуждата от хуманитарна помощ в обсадения град Мариупол в източния край на Украйна близо до границата с Русия, като подчерта, че това ще е и най-трудно достъпното за хуманитарните конвои място. Няколко опита за установяване на коридори за евакуация се провалиха, припомня АП.

Според Ауад от хуманитарна помощ може да се нуждаят общо около 12 милиона украинци.


Украйна
БГНЕС

Зеленски отправи емоционален призив към майките на руските войници

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, след като е претърпяла най-големите си, както той каза, загуби от десетилетия, предаде Ройтерс.

Зеленски каза също, че е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон за оказване на натиск върху Русия да освободи кмета на украинския град Мелитопол, който според украинските власти е бил отвлечен вчера от руските сили.

В телевизионно обръщение Зеленски призова Русия да спазва договорено примирие, за да се извърши евакуирането на хора от обсадения пристанищен град Мариупол, след като обвини Москва за провала на предишните опити.

По-рано Зеленски се обърна към майките на руските войници с призив да не позволяват синовете им да бъдат изпращани да се бият във войната в Украйна, предаде Франс прес.

“Искам да кажа това още веднъж на руските майки. Особено на майките на наборниците. Не изпращайте децата си на война в една чужда страна”, заяви Зеленски във видеообръщение, разпространено в Телеграм. “Проверете къде се намира вашият син. И ако имате и най-малкото подозрение, че синът ви може да е изпратен да воюва в Украйна, действайте незабавно”, за да попречите той да бъде убит или заловен, добави той. “Украйна никога не е искала тази ужасна война. Не я иска и сега. Но тя ще се защитава, докато е нужно”, добави украинският президент.

В сряда Русия за пръв път призна, че в Украйна се сражават наборници и някои от тях са били пленени. Дотогава Москва твърдеше, че там се бият само професионални войници, припомня АФП. В социалните мрежи тези дни се увеличиха постовете на майки, нямащи новини от синовете си, изпратени в Украйна.

Украйна
БГНЕС

Междувременно американският президент Джо Байдън отхвърли призивите за активно американско военно присъствие в Украйна и предупреди, че ако Съединените щати се намесят пряко в Украйна, това ще означава Трета световна война.

„Войната на Путин срещу Украйна никога не трябва да бъде победа. Демократите по света се обединяват на страната на мира и сигурността. Силни сме и никога няма да се поколебаем. Но вижте, идеята да изпратим нападателно оборудване, самолети, танкове и влакове с американски пилоти и американски екипажи - разберете и не се шегувайте, независимо какво казвате всички, това се нарича Трета световна война”, каза той.
БТА, CNN, BBC