/ БГНЕС
Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заплаши САЩ, че конвои със западно оръжия за Украйна може да станат законна мишена на руските въоръжени сили, предадоха световните агенции.

“Предупредихме САЩ, че доставките на оръжия, които те организират от известен брой страни, са не само опасен ход, а и действие, което превръща споменатите конвои в законни мишени”, заяви пред руската телевизия "Първи канал" Рябков, цитиран от Франс прес.

Той даде като пример мобилните системи за противовъздушна отбрана и противотанковите ракети, отбелязва АФП.

Рябков заяви също, че гаранциите за сигурността, които Москва поиска от Запада, включително уверението, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, вече не са валидни.

"Ситуацията се промени напълно. Въпросът вече не е да се постигнат целите на нашите ръководители", заяви той, имайки предвид поисканата от Кремъл "демилитаризация" на Украйна.

Въпреки това Рябков подчерта, че “ако американците са склонни към това, разбира се, можем да подновим диалога”. Заместник-министърът уточни, че Москва е готова да разговаря по споразуменията СТАРТ за ограничаване на ядрените арсенали. “Всичко зависи от Вашонгтон”, заяви той. 
БТА