/ БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън разреши страната му да достави на Украйна още оръжия и друга помощ за общо 200 милиона долара, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на твърденията на украинските власти, че руските въоръжени сили стрелят и възпрепятстват евакуирането на цивилни. Днес Службата за сигурност на Украйна обвини руските военни, че са убили седем цивилни, включително едно дете, при обстрел на евакуационен конвой край село Перемоха, близо до столицата Киев. Русия отрича да взима на прицел цивилни от началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Ужасът в Украйна не стихва, ден пореден – нови сблъсъци и тежки бомбардировки (ОБЗОР)

Помощта на САЩ за Украйна в областта на сигурността през последната година вече е достигнала 1,2 милиарда долара, каза високопоставен представител на администрацията на Байдън.

Допълнителните 200 милиона долара ще може да бъдат използвани за оръжия и други отбранителни средства, както и за военно обучение.

Преди броени дни Конгресът на САЩ одобри 13,6 милиарда долара спешна помощ за Украйна като част от пакет от 1,5 трилиона долара за финансиране на федералното правителство до края на септември тази година, припомня Ройтерс.

САЩ са готови на дипломатически стъпки, които Украйна би сметнала за полезни
 
БТА