САЩ обявиха, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети, за да се брани от руските атаки, но съобщиха, че смятат да ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, предаде Франс прес.

"Самолетите не са онова, от което имат най-вече нужда в момента украинските ни партньори", заяви пред журналисти говорителят на американската дипломация Нед Прайс.

Руски сили са нанесли въздушни удари срещу украинския град Днипро

Анализът на разрушенията, причинени от Русия в украински региони, показва, че те се дължат главно на ракети и артилерийски снаряди. "Самолетите не са най-подходящи за отбрана от тези оръжия", обясни той.

Според Прайс украинската армия все още разполага с редица самолетни ескадрили, годни за летене. Той добави, че "ефикасността" на руската авиация е била "ограничена от наземните системи за противовъздушна отбрана" - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.

"Ще продължим да доставяме на нашите украински партньори системи земя-въздух" и "може би ще сме в състояние да им доставим още повече такива", допълни говорителят.

65-километровият военен конвой край Киев се е разпръснал

САЩ окончателно отхвърлиха в сряда предложението на Полша да предостави на американската армия своите изтребители МиГ-29, за да бъдат впоследствие предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било "рисковано" и би могло да предизвика ескалация от страна на Русия.

 
БТА