Американският президент Джо Байдън обяви, че заедно с Европейския съюз и Г-7 ще бъдат предприети действия за лишаване на Русия от статута ѝ на „най-облагодетелствана нация“ заради нашествието ѝ в Украйна.

"Докато Путин продължава безмилостното си нападение, Съединените щати и нашите съюзници и партньори продължаваме да работим в синхрон за засилване на икономическия натиск върху Путин и за по-нататъшната изолация на Русия на световната сцена. По-късно днес, заедно с други съюзници от НАТО и Г-7, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, както и ЕС, ние ще предприемем нови стъпки, за да притиснем руския президент и да го държим още по-отговорен за неговата агресия срещу Украйна“, каза Байдън.

Официално: САЩ забраняват вноса на руски нефт и газ заради инвазията в Украйна

Статутът „най-облагодетелствана нация“ e термин от международната търговия, който се отнася до отношенията между две държави и дава търговски привилегии при износа и вноса на стоки, обясни Байдън в специално изявление. "Отнемането на този статут ще затрудни изключително много Русия в правенето на бизнес със САЩ. Когато го правим в компанията на още половината свят, това ще удари много сериозно руската икономика, която бездруго пострада вече доста сериозно", подчерта американският президент.

Байдън каза още, че е провел пореден телефон разговор с украинския президент Зеленски. "Казах му, както и всеки път, когато говорим, че Съединените щати са заедно с народа на Украйна в смелата им борбта да защитят страната си", каза той на брифинга в Белия дом.

Президентът на САЩ каза, че Г-7 добавя санкции към все повече руски олигарси и техните семейства. „Също се засилва натискът върху корумпирани руски милиардери. Добавяме нови имена към списъка на олигарсите и техните семейства, към които сме насочени, и увеличаваме координацията между страните от Г-7“, каза Байдън. „Те подкрепят Путин. Те крадат от руския народ и се стремят да скрият парите си в нашите страни. Те са част от онази клептокрация, която съществува в Москва, и трябва да споделят болката от тези санкции“, каза той.

Руският посланик у нас: София налива масло в огъня на западната антируска истерия (ВИДЕО)

Байдън съобщи още, че ще бъде забранен вносът на морски дарове, водка и диаманти от Русия. „Докато ние търсим техните супер-яхти и ваканционните им домове, оценени на стотици милиони долари, ние също така ще ги затрудним да купуват продукти от висок клас, произведени в нашата страна, забранявайки износа на луксозни стоки за Русия", допълни американският президент.

В отделно съобщение Белият дом каза, че президентът на САЩ ще наложи забрана върху инвестициите в Русия не само в енергетиката, което вече е направено, но и в други сектори, както и че Г-7 ще предприеме стъпки Москва да не получава средства от Международния валутен фонд и Световната банка.

Украинският президент Володимир Зеленсски обяви днес, че е разговарял по телефона с Байдън, като двамата се се споразумели за оказване на още военна помощ за Украйна и за налагане на нови санкции срещу Русия. Зеленски написа в "Туитър", че е информирал Байдън за "положението на бойното поле" и за "престъпленията на Русия срещу цивилното население" в Украйна.