Председателят на „Булатом” Богомил Манчев коментира пред NOVA ситуацията с АЕЦ "Чернобил" и Запорожката централа и трябва ли да се притесняваме от евентуално изтичане на радиация.

По думите му хората трябва да са спокойни и няма основание за притеснение и за двете централи.

„Тази в Чернобил не работи повече от две десетилетия. Горивото в реакторите е извадено и стои в басейните за охлаждане. Запарожката АЕЦ, пък, е най-голямата в Европа, тя има 6 енергоблока, но от тях работят само 3. Когато първите дни казаха, че има повишен фон, беше заради движението на тежката техника в района на Чернобил. В земята има остатъчна радиация от тежката авария преди 36 години и на място, в двора на Чернобил е имало минимално повишение, което въобще не е проблемно за здравето. Няма място за притеснение и за двете централи, хората да са спокойни”, уточни той.

„Всички атомни централи в Украйна са правени от руснаците. Те ги познават като петте си пръста. Не е необходимо да правят нищо, за да ги разучават. Ако стане инцидент, от това ще пострада първо Беларус и Русия и чак след това Украйна. Няма метод да кажеш на радиацията: върви към Киев и не отивай към Москва. Близко са”, каза той.

По думите му такъв военен конфликт прави два братски народа врагове завинаги. Доставките на каквито и да е суровини от Русия за Украйна ще се прекъснат завинаги, уточни Манчев.

Според него икономиката у нас е електрооринетирана и няма проблем с производството на електроенергия. Но допълни, че се надява, че тръбопроводът между България и Гърция най-после ще бъде построен.

Цените у нас обаче вероятно ще продължат да растат, а бизнесът няма да издържи, ако не бъде подкрепен от държавата, поясни председателят на „Булатом”.

Той коментира и днешните опашки в страната за олио.

„Има спекула с цените на олиото у нас. Трябва да има контрол от страна на държавата. Изненадан съм от тази масова психоза, която е обзела хората", посочи Манчев.
nova.bg