/ iStock/Getty Images
Украйна каза на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че става все по-спешно и важно за безопасното управление на Чернобилската атомна електроцентрала (АЕЦ) да се сменят около 210 души технически персонал и охранители, които работят там, откакто руските сили поеха контрола на сайта преди почти две седмици.

За разлика от настоящата ситуация за персонала в работещите атомни електроцентрали в Украйна, който се сменя редовно, същата смяна е на дежурство в Чернобилската АЕЦ от деня преди руските военни да влязат на мястото на аварията от 1986 г. на 24 февруари, в действителност живее там през последните 13 дни, каза регулаторът. Украинският регулатор добави, че персоналът има достъп до храна и вода и лекарства в ограничена степен. Положението за персонала обаче се влошава.

Генералният директор Рафаел Мариано Гроси поиска от МААЕ да ръководи международната подкрепа, необходима за изготвяне на план за смяна на сегашния персонал и за осигуряване на съоръжението с ефективна система на ротация. Той многократно е подчертавал, че персоналът, управляващ ядрени съоръжения, трябва да може да почива и да работи на редовни смени, заявявайки, че това е от решаващо значение за цялостната ядрена безопасност. Способността им да вземат решения без излишен натиск е сред седемте незаменими стълба на ядрената безопасност и сигурност, които той очерта на заседание на Управителния съвет на МААЕ на 2 март, свикано за разглеждане на последиците за безопасността, сигурността и гаранциите от ситуацията в Украйна .

„Дълбоко съм загрижен за трудната и стресираща ситуация, пред която е изправен персоналът на атомната електроцентрала в Чернобил и потенциалните рискове, които това носи за ядрената безопасност. Призовавам силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там“, каза той днес. Обработката на ядрени материали в Чернобилската АЕЦ за момента е спряна, добави регулаторът. Обектът, разположен в зона за изключване, включва изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. Регулаторният орган заяви, че може да комуникира с централата само по електронна поща.

За да помогне за защитата на ядрените съоръжения на страната, генералният директор изрази готовността си да пътува до Чернобилската АЕЦ или другаде, за да осигури ангажимента за безопасността и сигурността на всички ядрени съоръжения на Украйна от страните в конфликта. Генералният директор посочи също, че е загубено дистанционно предаване на данни от системите за наблюдение на защитните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ.

Агенцията проучва състоянието на системите за наблюдение на гаранции на други места в Украйна и скоро ще предостави допълнителна информация. По отношение на състоянието на работещите атомни електроцентрали в Украйна, регулаторът каза, че осем от 15-те реактора в страната работят, включително два в Запорожската АЕЦ, контролирана от миналата седмица от руските сили, и че персоналът на централите работи на смени. Нивата на радиация в обектите са били нормални, се казва в съобщението.