/ iStock/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Турция и другите американски съюзници да се въздържат занапред от купуването на още руски оръжия, защото може да им бъдат наложени допълнителни санкции, предаде Ройтерс.

Борел предупреди ЕС да се подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия

Отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха заради решението на турската страна да купи руските системи за противовъздушна отбрана ЕС-400, поради което на Турция бяха наложени санкции.

Други източници на двустранно напрежение са разногласията заради Сирия, правата на човека и съдебното дело в САЩ срещу турската банка "Халкбанк", припомни агенцията.

"Всяка нова значителна трансакция с руски отбранителни субекти може да стане предмет на американския Закон за противодействие срещу противниците на Америка посредством санкции и това да е отделно от и в добавка към вече наложени санкции", каза Блинкън относно Закона за противопоставяне на неприятелите на Америка чрез санкции. Този американски закон цели да разубеждава държавите да купуват въоръжения от врагове на НАТО.

Русия провежда военноморско учение, украинската армия е в бойна готовност (ВИДЕО)

На виртуална проява във вашингтонския "Форин прес сентър" Блинкън каза още, че предвид широко известните възгледи на президента Джо Байдън не е изненадан от изявлението му от събота, в което той призна за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915 г. Турция реагира гневно на това изявление. 
БТА