/ БТА
ЕС трябва дасе подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия, заяви пред Европейския парламент върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той добави, че руските власти се стремят да задълбочат сблъсъка със Запада и са решили да се държат като противник. Трябва да се опитаме да избегнем противопоставянето и да останем открити за сътрудничество с Москва по въпроси от общ интерес като споразумението за ядрената програма на Иран и опазването на природата, посочи Борел.

Влошаването на отношенията с Русия продължава и може да се задълбочи, заяви той. Борел определи изводите от разследването на властите в Чехия за взривовете през 2014 г. във военни складове като тежко престъпление. Това не е военно разузнаване, добави той по повод съмненията, че извършители са служители на ГРУ.

Лавров: В обвиненията си към Русия България очевидно е решила да надмине чехите

Борел определи като добра новина изтеглянето на руските войски от украинската граница, но определи действията на руската страна в Украйна като напълно неприемливи. Досега Москва не показа воля за прекратяване на конфликта, добави той.

Не искаме да допринасяме за влошаването на отношенията с Русия, но трябва да покажем, че не приемаме подобни постъпки и трябва да им отговорим, посочи върховният представител. Сред вредните действия на Русия той посочи и разпространението на дезинформация.
БТА