/ iStock/Getty Images
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази задоволство от изтеглянето на руските войски, струпани по границата с Украйна.

Изтеглянето на руските войски не е достатъчно за решаването на конфликта в Донбас

"Отчитаме спад на напрежението и сме доволни от това",
заяви той на съвместна пресконференция с премиера на Словакия Едуард Хегер в централата на алианса в Брюксел.

Столтенберг не отговори на въпрос дали НАТО ще изгони руски дипломати и дали ще намали квотата на руските представители към алианса заради взривяването на военни складове в Чехия, както по-рано направи след отравянето на Сергей Скрипал. Той отбеляза, че подобни решения досега са взели самостоятелно няколко държави от пакта.

Войските, участвали в маневри в Южна Русия, се връщат в поделенията

Генералният секретар изрази надежда Русия да пристъпи към преговори за трайно политическо решение в Украйна. Той отново призова Москва да освободи незабавно и безусловно Алексей Навални.

Столтенберг посочи, че всяка страна от алианса сама преценява какви ваксини срещу COVID-19 да използва, попитан дали според него въпросът с руската ваксина Sputnik не е част от хибридните действия на Москва.

Русия изтегля войските си от границата с Украйна, но оставя оръжията си

По думите на Хегер, пътуването му до Брюксел показва, че правителството в Братислава е проевропейско и проатлантическо. Той добави, че неговата страна е изгонила руски дипломати в израз на съпричастност с Прага.

"Искаме отношенията с Русия да се основават на правила и взаимно уважение, искаме диалог, но Москва отказва", добави словашкият премиер.
БТА