/ getty images
Г-7 няма да признае "опитите на Русия да легитимира окупацията" на Крим, заяви днес обединението в комюнике, разпространено в обстановка на нараснало напрежение с Москва, предаде Франс прес.

"Недвусмислено осъждаме временната окупация на Автономна република Крим и град Севастопол от страна на Русия", уверяват седемте най-богати страни почти точно седем години след началото на конфликта. "Не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да легитимира тази окупация", изтъкват те.
 


Изявлението им е в съзвучие с думите на американския президент Джо Байдън, заявил в края на февруари, че няма "никога" да приеме анексията на украински Крим от Русия.

Новата администрация в САЩ има желание да се противопостави по-твърдо на Русия, както личи от вчерашно изявление на Байдън - той нарече руския президент Владимир Путин "убиец", с което разгневи Москва.

САЩ няма да канят Русия в Г-7

В конфликта между подкрепяни от Русия въоръжени бойци и украинските сили загинаха от 2014 г. насам над 13 000 души, когато Русия анексира Крим, а проруски сили от Източна Украйна се опълчиха срещу Киев.

"Седем години след нелегитимната и незаконна анексия на Автономна република Крим и град Севастопол от Русия потвърждаваме непоклатимата си подкрепа и зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници", настояват външните министри на страните от Г-7 (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания), както и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

"Използвайки сила срещу териториалната цялост на Украйна, Русия открито наруши международното право и погази тези принципи", добавят те.

Подписалите документа се противопоставят "твърдо на продължаващата дестабилизация на Украйна от страна на Русия и по-специално на действията ѝ в някои зони от Донецкия и Луганския регион, предприети в разрез с ангажиментите ѝ, поети в рамките на Минските споразумения".

"За постигане на мир е необходимо цялостно да бъдат изпълнени споразуменията от Минск. Русия е част от конфликта в Източна Украйна, а не посредник в този конфликт", допълват те.
БТА