/ iStock/Getty Images
Виден руски морски офицер се оплака днес от засилените военни действия на НАТО край границите на Русия, което определи като заплаха за националната й сигурност, предаде АП.

Русия гони румънски дипломат

Командирът на руския Северен флот адмирал Александър Моисеев заяви, че присъствието на натовски бойни кораби в Баренцово и Норвежко море е достигнало нива, невиждани от Втората световна война.

В изявление пред репортери на борда на флагмана на Северния флот, ракетоносеца "Петър Велики", акостирал в арктическата си база в Североморск, адмиралът обвини НАТО, че маневрите й са съвсем близо до руските териториални води.

Русия гони дипломати от Словакия и балтийските страни

По думите му, рязко са зачестили полетите на американски стратегически бомбардировачи, способни да пренасят ядрено оръжие, в близост до въздушното пространство на
Русия.


"Тези действия са провокативни и имат отрицателно въздействие върху регионалната сигурност", каза Моисеев. Той изрази безпокойство относно американските военни обекти на територията на съюзника им от НАТО Норвегия, която граничи с Русия. Според него, това води до "повишаване на вероятността за конфликт в Арктика". 
БТА