/ iStock/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прикани Русия да спре да се държи агресивно с Украйна, предаде Франс прес.

"Призоваваме Русия да прекрати своите опасни и агресивни действия", каза в Киев Блинкън на срещата си с президента Володимир Зеленски и отбеляза, че при границата все още има значително руско военно присъствие.

Блинкън каза, че САЩ активно работят по увеличаване на помощта си за Украйна в областта на сигурността, предаде Ройтерс.

Той заяви още, че въпреки съобщението си за изтегляне на силите си от украинската граница миналия месец, Русия продължава да държи там голям брой войници и тежко въоръжение.

"Заплахата остава. Русия е изтеглила някои войски, но все още остават значителни военни сили при границата на Украйна. Русия има капацитета да предприеме агресивни действия за сравнително кратко време, ако реши", каза Блинкън, като обеща да работи с Киев, за да може украинската страна "да се защитава сама".

Държавният секретар добави, че САЩ "следят ситуацията много, много внимателно" и увери Зеленски в подкрепата на Вашингтон и партньорите му, отбелязва Ройтерс.

"Чух същото, когато бях в НАТО преди две седмици и очакваме от Русия да прекрати безразсъдните и агресивни действия", добави Блинкън. Той увери, че САЩ работят активно по "по-нататъшно засилване на своето сътрудничество в областта на сигурността и своята помощ за сигурността".

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че намаляването на руското военно присъствие в близост до границата върви твърде бавно и все още има заплаха, отбелязва АФП.

"До днес са изтеглени незначителна част от войските: само 3500 военни" са напуснали Крим, увери Зеленски. "Силите, разположени по украинската граница, биха позволили на руската страна да започне военна операция срещу Украйна във всеки един момент", добави той.

Смятана за военна и финансова опора на бунтовниците в Източна Украйна, Русия заяви, че придвижването на нейните войски "не заплашва никого" и е отговор на операции на НАТО в Източна Европа, които Москва смята за агресивни. Вашингтон, Брюксел и НАТО направиха изявления в подкрепа на Украйна, но не приеха искането на Киев да ускорят присъединяването му към Алианса, което Кремъл смята за неприемливо, припомня АФП.
БТА