/ ThinkStock/Getty Images
Представителите на Украйна, Русия и сепаратистите не успяха да постигнат споразумение за примирие в Източна Украйна за наближаващия православен Великден, предаде Франс прес, като цитира посредниците на ОССЕ.

Борел предупреди ЕС да се подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия

Говорителят на украинската делегация Олексий Арестович подчерта, че дискусиите са били конструктивни и "консултациите ще продължат". Смятана от мнозина за военен поддръжник на сепаратистите, Москва обвини Киев, че е "блокирал руски предложения за механизми за избягване на нарушения на примирието". Това заяви руският представител Борис Гризлов.

От началото на годината зачестиха сблъсъците между украинските сили и сепаратистите, след като примирието като цяло беше спазвано през втората половина на 2020 година.

Русия провежда военноморско учение, украинската армия е в бойна готовност (ВИДЕО)

Трийсетина украински войници бяха убити от началото на тази година в сравнение с общо 50 през цялата минала година. Има ранен един военен, казаха украинските въоръжени сили. Сепаратистите от своя страна съобщиха за двайсетина убити от януари насам бойци.

В същото време се засили и напрежението с Москва, която през последната седмица разположи - официално с цел учения, до 100 000 войници в близост до украинската граница.

НАТО изрази задоволство от изтеглянето на руските войски по границата с Украйна

Миналата седмица Русия обяви изтеглянето на своите войски, но напрежението на фронтовата линия не е намаляло според Украйна и ОССЕ. Жертвите на войната в Украйна от началото й през 2014 г. са около 13 000. 
БТА