/ Thinkstock/Getty Images
Засега ЕС не подготвя нови санкции срещу Русия, макар че това може скоро да се промени, заяви високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Той отбеляза, че на заседанието на министрите на външните работи от ЕС следващата седмица няма да бъдат обсъждани предложения за допълнителни санкции, включително и за прогонване на руски представители. По неговите думи постоянният представител на Русия в ЕС е бил уведомен, че ако Москва обяви някои европейски държави за "неприятелски", това ще бъде в разрез с международното право и би било неоснователно. Руски медии неотдавна съобщиха, че в подобен списък би попаднала и България.

Ако с подобно решение Русия цели да разедини ЕС, ще постигне точно обратното. Колкото по-агресивно се държи руската страна, толкова повече европейските държави се сплотяват, посочи дипломатът. Той добави, че отношенията с Москва ще бъдат обсъдени от Европейския съвет в края на месеца.

ЕК не изключва разделяне на Северна Македония и Албания в преговорите за присъединяване

По неговите думи външните министри ще разговарят по геополитически въпроси, свързани със страните от Западните Балкани, без пряко да засягат присъединяването им към ЕС. Докато няма ясно споразумение между София и Скопие, не можем да напреднем, добави дипломатът по повод очакванията за начало на присъединителните преговори с Република Северна Македония и Албания.

По неговите думи ЕС не подлага на съмнение перспективата за разширяване към Западните Балкани. Той допълни, че ще бъде обсъдено външното влияние в региона. Дипломатът коментира, че част от наблюдаваните днес проблеми възникват от това, че общественото мнение е било подведено към твърде високи предварителни очаквания за пътя към ЕС. Това дава повод за изразяване на сдържаност и недоверие към ЕС, властите на място трябва да подобрят комуникацията с обществото по тези въпроси, допълни той.

По-рано днес Европейската комисия не изключи възможността Скопие и Тирана да бъдат разделени и първо да започнат преговорите за присъединяване с Албания. Подобно решение може да бъде взето от Съвета на ЕС, който ще обсъди тези въпроси следващата седмица.
БТА