/ iStock/Getty Images
Европейската комисия не изключи днес да се наложи Република Северна Македония (РСМ) и Албания да започнат по различно време преговорите за присъединяване към ЕС.

Становището на ЕК остава непроменено - бихме искали първата междуправителствена конференция и за двете държави да бъде свикана възможно най-скоро, защото са изпълнили условията, посочи говорител на комисията. Той поясни, че за тази цел Съветът на ЕС трябва да утвърди преговорните рамки.

Зоран Заев: Не ни трябва ЕС с цената на македонската идентичност и език

По думите на говорителя еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей е на мнение, че ако по спора за РСМ не се получи съгласие, възможно е да се обмисли разделяне на двете страни. Говорителят поясни, че подобно решение е изцяло в ръцете на Съвета на ЕС.

Във вторник следващата седмица в дневния ред на Съвета на ЕС по общи въпроси е предвидена точка за разширяването. В понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще приеме премиера на РСМ Зоран Заев, съобщи днес говорител на комисията. Той отбеляза, че според ЕК Албания е изпълнила всички изисквания и това ще бъде докладвано на Съвета на ЕС. 
БТА