ЕС: Преди решаване на спора с България Северна Македония не може да се надява на преговори
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви при посещение в Ресен, че на страната не ѝ трябва членство в ЕС с цената на македонската идентичност и език, съобщи телевизия ТВ21.

Той обаче каза, че все още е оптимист за намиране на решение на спора с България.

Заев: Убеден съм, че с България ще намерим решение до юни

"Приятелите, ЕС, САЩ са тук, за да ни дадат идеи, но решението е наше, ние трябва да го вземем. С цената на македонската идентичност и език не ни трябва ЕС", подчерта Заев.

Той каза, че Република Северна Македония е постигнала договори с Гърция и България, защитавайки своята идентичност и език, и подчерта, че не съществува договор, който да казва на гражданите как да се самоопределят и какъв език да говорят.

"В края на краищата това е европейска ценност. Радвам се, че България признава, че няма проблем с тези въпроси. Искат утвърждаване на корените. Ще ги утвърдим и корените, но по европейски начин", каза Заев.

Борисов: Необходим е разум, а не емоции в преговорите между България и Северна Македония

По-рано днес еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви в Скопие, че без напредък в решаването на спора с България Република Северна Македония не може да се надява на започване на преговори с ЕС.

Оливер Вархей
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей БТА

"Работихме напрегнато по случая на Северна Македония, но още не сме постигнали желаната цел. Работим с членките на ЕС да се намери решение и да се постигне съгласие", заяви Вархей, отговаряйки на въпрос на МИА дали е възможно започване на преговори с ЕС през юни и разделяне на Република Северна Македония от Албания.

Що се отнася до разделянето на двете страни, еврокомисарят каза, че процесът на интеграция се базира на постижения и ако Албания е изпълнила всички условия, а за Република Северна Македония още не е постигнато споразумение, може да се разгледа и възможността за разделяне.

Вархей поясни, че след ветото има драма и самото вето е драма, а сега Европейската комисия работи за връщане на нещата в нормалното им състояние, тоест за постигане на споразумение между Република Северна Македония и България.

Оливер Вархей предаде на 4 май в Скопие първата партида ваксини срещу COVID-19, финансирана от ЕС.
БТА