/ МВнР
Според министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи трябва да се изчака да се види кой ще формира правителство в България и какви ще бъдат становищата на новото правителство, пише "Слободен печат". Изданието цитира в заглавие думите на Османи, че "има решение, но е необходим по-рационален подход в спора с България".

Еди Рама: България блокира Северна Македония заради свои интереси

Пред телевизия Телма Османи заявил, че е убеден, че изборите в България, а и тези в неговата страна преди това, не са помогнали за създаване на доверие между двете държави.

Убеден съм, че в основата на проблема е липсата на доверие в двете страни за намеренията, за интересите зад становищата, които изразяват, заявил Османи в предаванто "Топ тема" на телевизия Телма, пише "Слободен печат".

Спреният на границата със С. Македония: Поведението на властите беше арогантно (ВИДЕО)

Той изтъкнал, че в тази следизборна ситуация и в България, и при тях "можем да седнем и да разгораваряме по-рационално".

Не смятам, че в този период ще превъзмогнем всички различия, които имаме по отношение на историята, каза той. Но за връщането на доверие в процеса, според него, ще трябва "да създадем мост, достатъчен, за да прескочим реката, да започнем преговорите, а после с добра воля и с доверие да действаме в духа на Договора за добросъседство".
БТА