„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата ”, заяви в ефира на „Събуди се” по NOVA Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, който вчера сутринта беше спрян на границата с въпросно дарение от книги.

Новото напрежение по оста София-Скопие възникна, след като на границата със Северна Македония беше спряно дарение от 920 книги с текстове на песни на Братя Миладинови. С протестна нота, българското външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз.

Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на данък добавена стойност, нито на такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни”, сподели Стоянов.

МВнР извика управляващия посолството на С. Македония заради клеветническа кампания

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, митничарите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до  Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и накрая ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата”, добави той.

Стоянов е част от инициативата „Изпрати българска книга в Македония”, която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева, временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан във Външното ни министерство, за да даде обяснение дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническа кампания, водена срещу България от словенския „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“.  От ведомството са обезпокоени от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт, защото той публикувал статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.

Вчера реагира и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него"целта на тези публикации е да очернят максимално образа на България, българския народ, българската история". По думите му сега виждаме директно доказателство, че зад тази медийна кампания е не друг, а македонското правителство.
NOVA