Български гражданин е спрян на границата с 920 български книги
Външното ни министерство излезе с остър демарш заради спирането на границата на 920 книги, предназначени за културно-информационния ни център в македонската столица.

България пита и доколко правителството там, е свързано с така наречения “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”, автор на неверни твърдения, според изявление на външното ни министерство.

Радев за Северна Македония: От ключово значение е преустановяването на говора на омразата срещу България

Тези две теми станаха повод да бъде извикан за разговор посланикът на република Северна Македония у нас. Книгите са с текстове на песни на „Братя Миладинови”.

След дълги разговори между представителите на българската фондация и граничните власти, както и след участието на българския консул в Скопие книгите не бяха допуснати. Било необходимо те да преминат през процедура по одобрените на съдържанието на книгите.

Виктор Стоянов и неговата фондация „Македония” организирали кампания под надслов „Изпрати българска книга в Македония”. С договор за дарение между сдружението и Културно-информационния център на Република България в Скопие, Стоянов пристигна с 920 книги на Граничен пункт „Гюешево”.

„Въпреки този договор за дарение, въпреки фактът, че ние не нарушаваме никой митнически закон на република Северна Македония, тези книги не подлежат на митническо облагане и на данък добавена стойност, ние бяхме спрени и недопуснати да влезем в страната вече 6 часа”, обясни Стоянов.

След дълги разговори и устни уверения, Стоянов получил категоричен отказ от властите в Северна Македония и книгите принудително се върнаха на българска територия. 

Евродепутатите отхвърлиха антибългарската поправка в доклада за Северна Македония

„Какъв е този закон, каква е тази разпоредба, според която трябва да получиш разрешения от две министерства, Министерство на външните работи и Министерство на културата на РСМ, за да внасяш каквито и да било книги, дори под формата на подарък. Тоест това е форма на цензура върху книги”,смята Стоянов.

Според него, за опита му да внесе книгите, в Северна Македония се е знаело още преди няколко дни. „Няколко големи медии в РСМ са излезли с изявлението, че: „Бугарският агент Виктор Стоянов се опитва да внесува бугарска пропаганда”.

Значи български народни песни от братя Миладинови от Струга е „бугарска пропаганда”. Според техните медии. Това е скандал”, категоричен е той. На границата пристигна и българският консул в Скопие. И в негово присъствие обаче властите от Северна Македония отказаха да допуснат книгите.
 
 

Изпратих спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на г-н Виктор Стоянов, който...

Posted by Екатерина Захариева on Saturday, 27 March 2021


По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи на Република България, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

Посолството на Република България в Скопие е изпратило протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП "Деве баир" да спрат пратката

Борисов към Заев: Не бива да се отлагат решенията, които двете държави трябва да вземат

Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти са заявили, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съгласувано с Министерството на културата на Република Северна Македония.

С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз.

Със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие.