/ iStock/Getty Images
Евродепутатите отхвърлиха поправка срещу България в доклада за Северна Македония с 353 гласа, подкрепиха я 232-ма, а 97 се въздържаха.

В поправката, внесена от социалистите и зелените, представители на българското правителство се обвиняваха в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи Северна Македония и се „призоваваха да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Срещу поправката гласуваха всички български представители в Европейския парламент.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев приветства отхвърлянето на поправката и заяви, че в Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин. Като последен пример той даде техния представител на Евровизия Васил Гарванлиев.

На въпрос дали очаква Съветът да даде зелена светлина за междуправителствена конференция до края на португалското председателство, той отговори: „Такива изгледи аз не виждам, че са за момента възможни. Ако няма желание от страна на Скопие, те са страната кандидат, те трябва да направят тези стъпки, които са изключително основани на справедливостта и на договора“.

По-рано еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи призова Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.
БНР