/ iStock/Getty Images
В разговорите с България няма напредък, но няма и прозрачност за това за какво разговарят двете държави на различни нива и канали за комуникация, пише "Слободен печат". Вестникът отбелязва, че на 11-тата среща на българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси не е бил постигнат напредък. Също така съгласуването на Плана за действие с България не върви толкова бързо, както неотдавна заяви министърът на външните работи Буяр Османи, според когото документът е готов на 99 процента.

Този уикенд за слабия изход от двудневната онлайн среща на комисията информира само министерството на външните работи с кратко съобщение, а съпредседателите Драган Георгиев и Ангел Иванов не дадоха изявления, което затвърди тяхната позиция на затвореност и строго дозирани информации, отбелязва скопският вестник.

От друга страна предизборната кампания в България започва след два дни и става все по-ясно, че междуправителственото заседание, на което трябва да бъде приет Планът за действие, ще се планира с бъдещото българско правителство, а дотогава вместо разговори с успокоени емоции, се очаква разгорещяване на политическите изявления, пише "Слободен печат".

Китай е готов да продължи да работи с Република Северна Македония в сферата на ваксините и да й помогне в борбата против коронавируса, отговорили на "Слободен печат" от китайското посолство, след като Република Северна Македония получи обратно аванса, който плати на компанията Синофарм за 200 000 дози ваксина, които трябваше да пристигнат до края на февруари, но това не се случи, пише скопският вестник. Изданието е попитало посолството къде точно е възникнал проблемът и дали китайските ваксини изобщо ще пристигнат в страната.

"Независен весник" съобщава, че през последните 24 часа в страната са направени 1208 теста за коронавирус и са регистрирани 234 нови случаи на КОВИД-19. Починали са седем пациенти. Досега в страната са направени общо 523 726 теста за КОВИД-19. Общият брой на диагностицираните в страната от началото на епидемията е 103 020, броят на оздравелите пациенти е 91 507, на починалите е 3144, а броят на активните случаи е 8369, пише "Независен".

Демократичният съюз призова македонците, които живеят в диаспората, а имат македонско гражданство и адрес в Република Северна Македония, да използват възможността, която им се предлага със Закона за преброяването, и масово да се преброяват чрез онлайн апликацията в периода от 1 март до 31 март тази година, за да не се окажат по-малко от албанците в държавата, пише "Независен весник".
БТА