/ Gulliver/Getty Images
Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, цитиран от информационния сайт "Сакам да кажам".

Македонски вестник: В разговорите с България няма напредък, но няма и прозрачност

"Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи "към коя етническа общност принадлежите". Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките.

Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство", каза Заев.

Карантината на Радев изтече, той започна срещи на „Дондуков“ 2

На разположение сме да отговорим на всички въпроси, каза още Зоран Заев, след като президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, пише "Сакам да кажам". Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на Радев.

Заев каза също, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове. Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония. "Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това", каза Заев, който е и лидер на СДСМ.
БТА