/ Gulliver/Getty Images
"Оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни тази година", заявил премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за люксембургския портал и печатното издание "Люксембургър Ворт", което е със заглавие - "На дългия и бурен път към ЕС", съобщава вестник "Нова Македония".

"Когато става дума за изпълнение на критериите за начало на преговорите, ние сме пример, че ги изпълнихме. Фактът, че това не се случи, предизвика сред всички нас в Северна Македония неприятно чувство.

България и Северна Македония задълбочават сътрудничеството си в земеделието

Аз, все пак, оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни тази година.
Също така имаме непоколебими очаквания, че Брюксел ще подтикне решението на този въпрос и ще докаже, че няма да позволи въпроси от историята да бъдат пречка за интереса на ЕС за разширяване и за бъдещето на нашата страна", заявил Заев, пише "Нова Македония".

"Независен весник" цитира същото интервю под заглавие "Определено сме разочаровани". В интервю за вестник "Люксембургър Ворт" от страната, която е сред основателите на Европейския съюз, премиерът Зоран Заев отправи посланието, че Македония е цялостно разочарована от ветото на България.

В интервюто, публикувано преди разговорите с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, Заев заявил, че "ветото на България за начало на преговорите с ЕС е било неблагодарен жест", подчертавайки, че това няма да попречи на Македония да европеизира обществото.

Заев заявил също, че Македония е разочарована от ЕС, защото не са пристигнали обещаните ваксини. Бих бил нечестен, ако не призная, че ЕС ни разочарова с доставката на ваксини за коронавируса. Но ни казаха, че в този момент е невъзможно ЕС да сподели ваксините, заявил Заев за "Ворт". Той също така благодарил на ЕС за помощта със заеми.

Борисов: Необходим е разум, а не емоции в преговорите между България и Северна Македония

Вестник "Република" съобщава, че още 24 души на възраст от 46 до 80 години са починали в страната от коронавирус. Новозаразените са 999, съобщи министерството на здравеопазването на Република Северна Македония".

Регистрирани са и 543 оздравели пациенти. Общият брой на починалите в страната от коронавурс е 3364, а броят на активните случаи в момента е 11 889 души, пише "Република".

Вестниците в Скопие съобщават също, че депутатът от Алианса на албанците Зиядин Села е съобщил във Фейсбук, че е позитивен на коронавирус. Той съобщил, че състоянието му е добро и ще бъде няколко дни в самоизолация. Спазвайте мерките, защитете себе си и другите, написал Села във Фейсбук.
БТА