/ iStock/Getty Images
България се намесва във вътрешните работи на Република Северна Македония, заяви президентът Стево Пендаровски по повод свиканата от българския му колега Румен Радев среща с представители на службите за сигурност по сигнал за нарушаване на правата на македонските граждани, определящи се като българи, съобщи ТВ21.

Карантината на Радев изтече, той започна срещи на „Дондуков“ 2

Пендаровски смята, че реакцията на българския президент противоречи на основния принцип в международната политика за ненамеса във вътрешните работи на друга държава. Според него е "крайно необичайно" и в противоречие с вътрешните процедури в НАТО държавният глава на една от членките на алианса да свиква службите за сигурност, за да реагират на предполагаемо нарушаване на правата на гражданите в друга страна членка на НАТО, съобщи кабинетът на президента Пендаровски.

Македонски вестник: В разговорите с България няма напредък, но няма и прозрачност

В съобщението се казва, че до този момент Пендаровски не е получил нито една информация от компетентните институции за нарушаване на човешките свободи и права на македонски граждани, само защото са декларирали своята етническа принадлежност.

Заев: Правата на никого, включително на гражданите, които се определят като българи, не са нарушени

Като страна-кандидатка за членство в Европейския съюз Република Северна Македония от години се намира под редовен мониторинг от страна на Брюксел, но в никой доклад на ЕС не се споменават такива случаи, посочва кабинетът на Пендаровски.
БТА