Бежанците да се връщат по домовете си, призова руският президент
Президентът на Русия Владимир Путин посети днес руската военна база Хмеймим в Сирия и разпореди военният контингент на федерацията да бъде изтеглен от близкоизточната страна, предаде ТАСС.

Путин обяви пълен разгром на Ислямска държава и на двата бряга на р. Ефрат в Сирия

Руският държавен глава бе посрещнат на летището от президента на Сирия Башар Асад, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руската групировка в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

посрещане на Путин
БГНЕС

"Издал съм заповед до министъра на отбраната и началника на генералния щаб да започнат изтегляне на руската войскова групировка по местата на постоянната дислокация" на подразделенията, заяви Владимир Путин пред военнослужещите.

Путин в Сочи: Уреждането на сирийската криза изисква отстъпки от всички
 
"За малко над две години руските въоръжени сили заедно със сирийската армия разгромиха най-боеспособната групировка от международни терористи. В тази връзка взех решение: значителна част от руския военен контингент в Сирийската арабска република се връща у дома, в Русия", каза върховният главнокомандващ.

Най-коментираната прегръдка на международната политическа сцена (СНИМКА)

"Задачата в борбата с въоръжените бандити тук, в Сирия като цяло е решена, решена е блестящо", заяви Путин. "Поздравявам ви!", обърна се той към руските военни.

Жертвите на конфликта в Сирия са над 340 000

"Вие се връщате с победа в родните си огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви чака, приятели мои. На добър час. Благодаря ви за службата", добави руският президент.

"Никога няма да забравим жертвите и загубите в борбата с терора и тук в Сирия, и у нас - в Русия", подчерта Путин. "Надигнат ли терористите глава отново, ще нанесем по тях такива удари, каквито още не са и виждали", увери той. В Сирия са създадени условия за политическо уреждане под егидата на ООН. Страната е опазена като суверенна и независима държава, констатира руският лидер.
 
Над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от помощ

"Бежанците се връщат по домовете си. Както предвиждат международните споразумения, в Сирия продължава да работи руският Център за помиряване на враждуващите страни. В страната са създадени и ще действат постоянно два пункта за базиране - в Тартус и тук, в Хмеймим", добави Владимир Путин.
 
БТА