Путин обяви пълен разгром на Ислямска държава и на двата бряга на р. Ефрат в Сирия

Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС, архив
Руският президент Владимир Путин съобщи, че групировката "Ислямска държава" е разгромена напълно и на двата бряга на река Ефрат в Сирия, предаде ТАСС.
 
"Преди два часа министърът на отбраната (Сергей Шойгу) докладва, че операциите на източния и на западния бряг на Ефрат са завършили с пълен разгром на терористите", каза пред журналисти държавният глава.

Путин в Сочи: Уреждането на сирийската криза изисква отстъпки от всички
 
"Разбира се, на места все още може да има отделни огнища на съпротива, но като цяло бойната работа на този етап и на тази територия приключи. Приключи, повтарям, с победа и пълен разгром на терористите", подчерта Путин.
 
Президентът заяви, че оттук нататък участници в урегулирането на ситуацията в Сирия, сирийското правителство, страните в района и ООН, трябва заедно да преминат към следващия етап. Това ще рече политически процес, начало на политическия процес, създаване и провеждане - както се договорихме на тристранната среща в Сочи президентите на Русия, Иран и Турция - на Конгрес на народите на Сирия, каза Путин.

"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, които завладяла през 2014 г.
 
След това, според него, трябва да се пристъпи към изработването на нова конституция, а после - в зависимост от развитието на процеса - и към избори за президент и парламент.
 
„Това е внушителна и продължителна работа. Като начало обаче трябва да се направят първите крачки: да се укрепи постигнатото сега положение и зоните за деескалация, да се прекратят окончателно кръвопролитията на сирийска територия и да се премине към процес на мирно политическо уреждане“, изтъкна Путин.
БТА