/ БГНЕС, архив
Над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ, а близо половината от тях са в "остра нужда", тъй като са напуснали домовете си заради сраженията и имат ограничен достъп до храна, здравеопазване и други основни необходимости.

Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН Марк Лоукок, ръководител на службата по хуманитарни въпроси на световната организация, предаде АП.
 
Над 330 000 са жертвите на войната в Сирия от 2011 г. досега

Лоукок съобщи, че броят на вътрешноразселените сирийци е намалял от 6,3 милиона на 6,1 милиона души. По думите му обаче "нивата на нови разселвания остават високи", като между януари и декември 1,8 милиона души са напуснали домовете си.

Кадри от въздуха показват пълната разруха на Ракка (ВИДЕО)

Лоукок съобщи още, че само офанзивата, която прогони от град Ракка екстремистката групировка "Ислямска държава", е дала като резултат 436 000 разселени на 60 различни места.

Останките от древните реликви на Палмира от птичи поглед (ВИДЕО)

Ожесточените сражения и въздушни удари в провинцията Дейр аз Зур са прогонили от домовете им около 350 000 души, от които само през октомври 250 000, съобщи ръководителят на службата по хуманитарни въпроси.
 
Вдъхновяващата история на две сирийски сестри

Заради въздушните удари в град Маядин с население от 15 000 души, всички болници и медицински пунктове са прекратили работа. Наред с това е бил унищожен склад на ООН, в който се съхранявали 140 000 полиомиелитни ваксини, съобщи Марк Лоукок, цитиран от ТАСС.
БТА