Американски бойни кораби изстреляха 50 летящи ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия. Нападението е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

В СНИМКИ: САЩ удари Сирия

Вижте кои страни подкрепиха военните действия на САЩ в Сирия и кои ги разкритикуваха:

Подкрепа от Великобритания, Франция, Саудитска Арабия, Полша, Австралия, Израел, Япония, Турция, Италия, Канада, Йордания

Британското правителство напълно подкрепя военните действия на САЩ в Сирия, съобщи говорител на министър-председателката Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Британското правителство смята, че действията на САЩ са съразмерен и подходящ отговор на варварското нападение с химическо оръжие, извършено от сирийското правителство, добави говорителят.

САЩ удари Сирия
САЩ удари Сирия БГНЕС

Сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС след вероятното нападение с химическо оръжие, заявиха президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

САЩ информираха Франция преди нанасянето на ракетния удар по сирийски военни позиции, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Той окачестви ескалацията на американските действия в Сирия като "предупреждение за един престъпен режим".

Какво още заявиха френският президент и германската канцлерка вижте тук

Йордания заяви, че ракетният обстрел на САЩ по сирийска военновъздушна база е бил "необходим и подходящ отговор" на тазседмичното нападение с химически оръжия, за което Вашингтон и западните му съюзници обвиниха сирийското правителство, предаде Ройтерс.

Химическата атака бе "нечовешки акт" и "йорданското правителство смята това за необходим и подходящ отговор на непрестанните нападения срещу цивилни", каза правителственият говорител Мохамед ал Момани, цитиран от държавната информационна агенция Петра.

Саудитска Арабия заяви, че напълно подкрепя американските удари срещу военни обекти в Сирия и ги нарече смело решение на президента Доналд Тръмп в отговор на химическото нападение срещу цивилни, предаде Ройтерс.

Канада напълно подкрепя ракетните удари на САЩ в Сирия, каза премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс. Той подчерта в комюнике, че страната му осъжда всяка употреба на химически оръжия и ще продължи да подкрепя дипломатическите усилия за уреждане на кризата в Сирия.

"Използването на химически оръжия от президента (Башар ал) Асад и престъпленията, извършвани от сирийския режим срещу собственото му население, не може да бъдат подминати с лека ръка", заяви Трюдо.

Канадският премиер Джъстин Трюдо
Канадският премиер Джъстин Трюдо БГНЕС

Полското правителство подкрепя американския въздушен удар по сирийско летище, заяви днес говорител на правителството във Варшава, цитиран от Ройтерс. "САЩ със сигурност са гарант на световния мир и ред. Има и ситуации, в които е нужно да реагираш, ситуации, в които е необходимо да предприемеш реални действия", каза говорителят Рафал Бохенек.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова за незабавно отстраняване от власт на сирийския президент Башар ал Асад, като посочи, че трябва да бъде формирано преходно правителство, предаде Ройтерс. Същевременно той изрази подкрепа за ракетните удари на САЩ през нощта по сирийска военновъздушна база. Чавушоглу допълни, че коалицията е била информирана за американските ракетни удари и че е говорил по телефона с министрите на външните работи на Франция и Германия, но не уточни кога са били проведени разговорите.

Италия изрази подкрепа за американския въздушен удар, окачествявайки го като подходящ отговор на сирийската агресия и възпиращ елемент срещу употребата на химически оръжия от президента Башар Асад, предаде Ройтерс. Двете най-големи италиански опозиционни партии Движение "5 звезди" и Северната лига обаче осъдиха американските удари.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че "австралийското правителство подкрепя решително бързият и справедлив отговор на САЩ", предаде Асошиейтед прес. Търнбул определи американският удар като "премерен, пропорционален и насочен отговор". Според него "той изпраща силни послание на режима на Башар Асад, и е бил нанесен по самата писта, от която беше извършена химическата атака", добави той.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул
Австралийският премиер Малкълм Търнбул БГНЕС

Израел изрази пълна подкрепа за ударите на САЩ срещу Сирия и ги нарече "силно послание", което трябва да бъде чуто също от Иран и Северна Корея, заяви кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху, цитиран от Франс прес.

"С думите и действията си президентът Тръмп изпрати ясно и силно послание: няма да има търпимост към използването и разпространението на химически оръжия", гласи декларацията.

Япония подкрепя решимостта на САЩ за борба срещу разпространението на химически оръжия, заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от агенция Киодо.

"Разбираме, че предприетата от САЩ стъпка беше средство за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията", заяви Абе .

Сирийската опозиционна Национална коалиция приветства ракетните удари срещу базата на сирийските ВВС и изрази надежда, че те ще продължат, за да сложат край на въздушните удари на сирийския режим и на употребата на оръжия, забранени от международното право. Това заяви представител на коалицията, цитиран от Ройтерс.

Иран и Русия осъдиха американските удари в Сирия

Руският президент Владимир Путин смята атаката на САЩ по обекти в Сирия за агресия срещу суверенна държава, съобщи неговият говорител Дмитрий Песков.

Песков допълни, че според руския президент ударът е опит за отвличане на вниманието от многобройните жертви сред мирното население в хода на операциите в Ирак.

Кремъл: Американският удар в Сирия е агресия и опит за отвличане на вниманието

Ракетният удар на САЩ по сирийската авиобаза е агресия с измислен претекст и напомня за ситуацията в Ирак през 2003 година, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. "Това е акт на агресия, абсолютно под измислен претекст", заяви Лавров. "Напомня на ситуацията от 2003 г., когато САЩ и Великобритания с някои свои съюзници нахлуха в Ирак", добави той.

Вижте повече тук

Иран остро осъди американските удари по военна база в Сирия.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ, че са използвали фалшив претекст, за да нападнат Сирия и че са на страната на джихадистките групировки Ал Кайда и "Ислямска държава", предаде Франс прес.

Американската агресия в Сирия напомня поведението на американците в Югославия в края на 90-те години, заяви за ТАСС лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел. "Американското поведение е противозаконно, не се основава на решение на Съвета за сигурност на ООН. Такава постъпка много напомня подобно поведение на американската администрация от времето на Клинтън и неговите приемници", заяви Шешел.

Той коментира още, че за САЩ унищожаването на терористичната групировка "Ислямска държава" не е приоритет, а те се стремят само да свалят "цивилизования светски режим" на сирийския президент Башар Асад.

Коментарът на Шешел е свързан с операцията на НАТО срещу Съюзна република Югославия през 1999 г., която продължи 78 дни и бе предприета без съгласието на Съвета за сигурност. Целта на операцията бе прекратяване на кървавия конфликт между сръбските власти и албанските сепаратисти в Косово, припомня ТАСС.

"Съединените щати помогнаха на (бившия иракски президент) Саддам Хюсеин да използва химически оръжия срещу Иран през 80-те (години на миналия век). После използваха лъжливи твърдения, свързани с химически оръжия, първо (за да нападнат Ирак) през 2003 г., а сега и Сирия", написа в Туитър Зариф, чиято страна е близък съюзник на режима на Башар ал Асад. "По-малко от две десетилетия след 11 септември американските военни се бият на страната на Ал Кайда и Ислямска държава в Йемен и в Сирия", каза той в друг туит.

Американската агресия срещу Сирия е "безотговорна и недалновидна акция, която няма нито военни, нито политически перспективи", се казва в изявление на канцеларията на сирийския президент, разпространено от държавната информационна агенция САНА, предаде ТАСС.

Според режима в Дамаск ракетната атака на Съединените щати е имала за цел да окаже подкрепа на техните помагачи от терористичните формирования, действащи в Сирия. "Тази агресия единствено ще увеличи решимостта на сирийците да разгромят наемническите банди и да ускорят темпото на военните операции срещу тях", се подчертава в изявлението.

Вижте подробности за сирийската реакция тук
БТА