Президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел
Президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел / БГНЕС
Сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС след вероятното нападение с химическо оръжие, заявиха президентът на Франция Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

"Военен обект на сирийския режим, използван за бомбардировки с химическо оръжие, бе разрушен тази нощ от американските удари. Асад носи цялата отговорност за този развой", гласи обща декларация на Меркел и Оланд, цитирана от Франс прес и ДПА.

В СНИМКИ: САЩ удари Сирия

"Той трябваше да бъде санкциониран за нееднократната употреба на химически оръжия от неговия режим и престъпленията срещу собственото му население", се посочва в декларацията.

Президентът и канцлерката изразяват подкрепа за ракетните удари на САЩ и посочват, че са били информирани предварително от Вашингтон за плана за нанасянето им, добавя АФП.

Всичко за американските удари в Сирия четете тук

Франция и Германия ще продължат усилията с партньорите в ООН за намиране на мирно решение на сирийската криза, заяви Франсоа Оланд след телефонен разговор с Ангела Меркел.

Оланд посочи, че ответните действия на САЩ в Сирия "трябва да продължат на международно равнище, в рамките на ООН, ако е възможно", предаде Франс прес.

"За мен тази операция бе ответна. Сега тя трябва да продължи на международно равнище, в рамките на ООН, ако е възможно, така че да можем да използваме докрай санкциите срещу Башар Асад, за да му попречим да използва отново химически оръжия и да не допуснем режимът да смаже собствения си народ", каза Оланд.
БТА