Aмерикански ракети, изстреляни от бойни кораби в Средиземно море, удариха въздушна база на правителството в Сирия. Нападението е по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.

ВСИЧКИ НОВИНИ ПО ТЕМАТА МОЖЕТЕ ДА ОТКРИЕТЕ ТУК

Смята се, че то е в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на режима на Асад.

Кремъл: Американският удар в Сирия е агресия и опит за отвличане на вниманието

Девет цивилни, включително четири деца, са убити при американския ракетен удар срещу военновъздушна база в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийската арабска информационна агенция (САНА). Цивилните са загинали в села близо до базата, разположена край град Хомс. При въздушното нападение са били ранени седем души, има разрушени къщи в района.

По-рано губернаторът на провинция Хомс Талал Барази каза, че при удара са били убити седем човека. Телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирана от ТАСС, съобщава за най-малко десет жертви, сред които и мирни жители. Първоначалните данни бяха за шестима загинали в базата в провинция Хомс.

СНИМКИ: САЩ удариха Сирия с 59 ракети "Томахоук"

"Съединените щати извършиха в 3.42 часа флагрантна агресия срещу една от нашите военновъздушни бази в централната част на Сирия. В ракетното нападение бяха убити шестима души, има ранени и значителни материални щети", гласи комюнике на армията, прочетено по държавната телевизия. Американската агресия вреди на сирийските военни операции срещу тероризма, заяви сирийската армия.

Химическа атака в Сирия

Сирийският министър на информацията Рамез Турджуман каза, че ударът на САЩ срещу сирийската база в провинция Хомс е бил ограничен и той не очаква военна ескалация, предаде Ройтерс. "Мисля, че ударът бе ограничен във времето и пространството и бе очакван", каза министърът пред държавната телевизия. На въпрос ще има ли ответни действия от Русия, той каза, че Москва прави изявления, в които осъжда американското нападение. "Не очаквам военна ескалация", добави той.

Тръмп: Присъединете се към САЩ срещу кръвопролитията в Сирия

Доналд Тръмп призова "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия. По думите на Тръмп атаката срещу базата, от която на 4 април сирийската авиация е предприела химическата атака срещу цивилни, е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ. Президентът каза, че докато неговата страна отстоява справедливостта, "мирът и хармонията ще надделяват". Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.
ООН: Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания"

САЩ удари Сирия
БГНЕС
БТА