Американската агресия срещу Сирия е "безотговорна и недалновидна акция, която няма нито военни, нито политически перспективи", се казва в изявление на канцеларията на сирийския президент, разпространено от държавната информационна агенция САНА, предаде ТАСС.

Вижте сирийската военноовъздушна база след американския удар (ВИДЕО)

Според режима в Дамаск ракетната атака на Съединените щати е имала за цел да окаже подкрепа на техните помагачи от терористичните формирования, действащи в Сирия. "Тази агресия единствено ще увеличи решимостта на сирийците да разгромят наемническите банди и да ускорят темпото на военните операции срещу тях", се подчертава в изявлението.

Всичко за американските удари в Сирия четете тук

Сирийското президентство нарича ракетния обстрел "идиотски акт", който разкрива американската "недалновидност" и "слепота" в политически и военен план, съобщи Франс прес.

Според Дамаск Вашингтон "наивно се е подвел по лъжлива пропагандна кампания", визирайки обвиненията, че сирийското правителство стои зад извършената тази седмица химическа атака, отбелязва Ройтерс.

„За“ и „против“ американските удари в Сирия: Как реагира светът

Снощи въоръжените сили на САЩ изстреляха по нареждане на президента Доналд Тръмп 59 крилати ракети "Томахок" по военно летище в сирийската провинция Хомс, припомня ТАСС. Ударът бе отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия от 4 април в сирийската провинция Идлиб. Съединените щати смятат, че сирийската военна авиация е извършила предполагаемата химическа атака именно от тази база.

В СНИМКИ: САЩ удари Сирия
БТА