Архивен кадър от Дейр аз Зур
Архивен кадър от Дейр аз Зур / БГНЕС
Сирийската армия заяви, че при въздушен удар на предвожданата от САЩ коалиция срещу склад с отровни вещества на групировката "Ислямска държава" в източната част на Сирия са загинали стотици хора, включително голям брой цивилни, предадоха световните агенции.

Армията каза, че нападението е било извършено в сряда в провинция Дейр аз Зур и при него са били убити голям брой бойци.

Тилърсън: Главен приоритет на САЩ в Сирия остава борбата с Ислямска държава

"След бомбардирането на склада се е разнесъл жълт дим. Това свидетелства, че там са били съхранявани запаси от отровни вещества. От отравяне са загинали стотици хора, включително мирни граждани", заяви армията.

Според нея нападението потвърждава, че терористични организации като "Ислямска държава" и свързаната с Ал Кайда "Джебхат ан нусра" притежават химически оръжия.

Сирия нарече американския удар срещу нейната база „идиотски акт“

Ръководената от САЩ коалиция обаче опроверга съобщението на сирийската армия. "Коалицията не е нанасяла никакви удари в този район по това време. Сирийското твърдение е невярно и вероятно е умишлена дезинформация", каза коалиционният говорител полковник Джон Дориан от американските военновъздушни сили.

Путин за Сирия: Неприемливо е да се отправят безпочвени обвинения

Русия обяви, че не разполага с данни за гибел на хора или разрушения в Дейр аз Зур. Говорителят на министерството на отбраната генерал Игор Конашенков добави, че с цел "мониторинг и изучаване на обстановката в този район са изпратени безпилотни средства за обективен контрол".

В началото на април бойни кораби на САЩ изстреляха 50 летящи ракети "Томахок" по правителствени цели в Сирия. Нападението бе извършено по нареждане на президента Доналд Тръмп и е първото открито нападение срещу режима на сирийския президент Башар Асад.Смята се, че то е в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на режима на Асад. Сирия обаче отрече обвиенията за атаката, като заяви, че сирийската армия "не използва и не е използвала химическо оръжие".

Всичко за американските удари в Сирия четете тук
БТА