/ БГНЕС
Жертви на химическата атака в Сирия възкръснаха
93256
Жертви на химическата атака в Сирия възкръснаха
  • Жертви на химическата атака в Сирия възкръснаха
Клип в социалните мрежи, озаглавен "Жертви на химическата атака на Асад забравят, че камерата вече работи", показва как „тела", покрити с чаршафи след атаката в Сирия, се движат и говорят. Клипът е сниман с телефон. Младеж обикаля сред покритите, дори повдига един чаршаф и показва друг младеж, с който си разменят няколко думи. „Някои от тях бързат да си вземат останалата част от хонорара, преди да са приключили снимките на Холивудския филм”, гласи един от коментарите под видеото.

58 загинаха при химическа атака в Сирия

Вече сме виждали подобни изпълнения от преди около година - тогава взривиха камион и веднага притичаха бъдещите "жертви" и налягаха наоколо, пише в друг коментар на кадрите. Според Дамаск атаката в Хан Шейхун е изфабрикувана, като напомнят и факта, че през 2014 г. химическото оръжие и средствата за неговата доставка са изнесени от територията на страната или са унищожени, за което докладва Организацията за забрана на химическото оръжие.
 
ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие започнаха свое разследване на инцидента. Според организациите за момента не може да се каже кой и как е атакувал мирните жители с отровни вещества.

Британски министър: Русия е косвено отговорна за нападението с химическо оръжие в Сирия
 
Руски експерти отхвърлят възможността да е използвана авиобомба с химически заряд.  Според водещия военен анализатор на портала Газета.ру Михаил Ходарьонок, с оглед на плътното градско застрояване в ударения район, загубите сред мирното население в такъв случай биха били в рамките на стотици, ако не и хиляди души.
 
"Доста странно е и че в продължение на цяло денонощие след инцидента не бе намерена нито една останка от авиобомбата. А именно това би могло да хвърли светлина върху произхода на снаряда", смята експертът Виктор Литовкин. "Фактът, че не е намерено нищо, навежда на мисълта за провокация: донесли са бутилка или буркан с отровно вещество, разбили са го или са го излели и са си тръгнали", коментира той.

Лавров каза на Тилърсън, че нападението срещу Сирия работи в полза на екстремистите
 
Пред bTV анализаторът Христо Петров коментира, че американската реакция е дошла след като близкото обкръжение на Доналд Тръмп се е възползвало от неговата импулсивност при вземането на решение.
 
Сенаторът от Демократическата партия Бърни Сандърс призова Доналд Тръмп да не действа едностранно в Сирия. Сандърс е категоричен, че американския президент  е трябвало да съгласува с Конгреса на САЩ решението си да разреши ракетен удар по сирийското военно летище в провинция Хомс.

САЩ проучват евентуална роля на Русия в химическото нападение в Сирия

Въпреки нарасналото напрежение  между САЩ и Русия, американският държавен секретар Рекс Тилърсън  ще посети утре Москва само четири дни след като американски сили удариха правителствени цели в Сирия.