/ БГНЕС
Пентагонът уведомил Русия час преди атаката срещу Сирия
САЩ проучват дали Русия е участвала в химическата атака, извършена от сирийския режим по-рано тази седмица, заявиха висши американски военни, предаде АП.

Те казаха, че дрон, принадлежал или на Русия, или на Сирия, е бил забелязан да кръжи над мястото на нападението с химическо оръжие във вторник. Дронът се е оттеглил по-късно през деня, след като местни жители отишли в близката болница за лечение. Малко по-късно болницата била бомбардирана.

ООН призовава към сдържаност и политическо решение в Сирия

Според американските военни ударът срещу болницата може да е бил опит за прикриване на уликите от химическото нападение. Източниците не са били упълномощени да правят публично изявление и затова са поискали да останат анонимни, посочи АП.

По-рано днес телевизия Си Ен Ен съобщи, че Пентагонът е уведомил руското министерство на отбраната за удара с крилати ракети по сирийската ВВС база един час преди самата атака, предаде ТАСС.

„За“ и „против“ американските удари в Сирия: Как реагира светът

Според телевизията, която се позовава на високопоставен американски военен, американската страна вчера няколко пъти се е свързвала с руските си колеги.

Телевизионният канал съобщи също, че веднага след ракетния удар Пентагонът е взел засилени мерки за гарантиране на безопасността на действащите на територията на Сирия неколкостотин американски военнослужещи - бойци от спецчастите и морски пехотинци, които обучават военни кадри и непосредствено участват във военни операции.
БТА