/ Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш прикани страните, замесени в сирийския конфликт, към сдържаност, за да не утежняват допълнително положението на сирийския народ, съобщи Ройтерс.

Той отправи този призив ден след американския въздушен удар срещу сирийско военно летище. Ударът бе нанесен като наказание за предполагаема химическа атака на сирийската армия в провинция Идлиб, при която имаше много цивилни жетви.
 
„За“ и „против“ американските удари в Сирия: Как реагира светът

"Предвид опасността от ескалация, призовавам към сдържаност, за да се избегнат всякакви действия, които биха задълбочили страданието на сирийския народ", каза той в комюнике, след като въоръжените сили на НАЩ нанесоха по нареждане на президента Доналд Тръмп ракетни удари срещу сирийска авиобаза, откъдето се предполага, че е била предприета химическа атака.
 
Според Гутериш "единственият начин за слагане на край на този конфликт е политическото му уреждане", предаде АФП.

НАТО: Режимът в Сирия носи пълна отговорност за последните събития

Генералният секретар на ООН заяви, че е изпитал отвращение, когато е узнал за химическата атака в сирийския град Хан Шейхун, която САЩ използваха като повод да нанесат ударите, предаде ТАСС.
 
"Трябва да бъде понесена отговорност за подобни престъпления, в съответствие с международните норми и резолюции на Съвета за сигурност", каза Гутериш. Той не уточни дали смята действията на САЩ за отговарящи на тези изисквания.
БТА