/ БГНЕС
Те са изключително добри плувкини и благодарение на това умение спасяват себе си и 18 други бежанци от сигурна смърт. Днес, близо две години по-късно, сирийските сестри Сара и Юсра живеят в Германия. Ето тяхната история:

"Казвам се Сара Мардини и идвам от Сирия. Аз съм една бежанка, която е изключително благодарна на Германия за нейната щедрост" - с тези думи младата сирийка започва речта си по време на форум, провел се в Хамбург в навечерието на срещата на Г-20. По това време из улиците на Хамбург ври и кипи от протести, но в залата, където говори Сара, всички слушат със затаен дъх вълнуващия ѝ разказ.

„Благодарение на тази щедрост сега мога да помагам на други бежанци да получат образование - например в училищата, които изграждаме в Гърция”. Защо точно Гърция? Може защото тази страна играе съдбовна роля в живота на Сара и по-малката ѝ сестра Юсра. Без двете сирийски момичета, 18 други бежанци никога нямаше да достигнат спасителния бряг на остров Лесбос.

Меркел: Тези, които сеят омраза и страх, виждат само омраза и страх

Онази нощ през 2015

През август 2015 двете сестри, които по това време все още са малолетни, бягат от войната в родината си Сирия, където са били състезателки по плуване в сирийския национален отбор. От Дамаск двете момичета се прехвърлят в Йордания, а оттам - в турския град Измир, където се решават на рисковано пътуване по море до гръцкия остров Лесбос. Когато препълнената лодка изведнъж започва да потъва, двете плувкини взимат нещата в свои ръце. Сара и Юсра скачат в морето и в продължение на часове плуват из нощната тъма, като на смени теглят след себе си лодката с останалите пътници.

Тази героична постъпка спасява 18 други бежанци от сигурна смърт, а двете сестри привличат вниманието на медии по цял свят - внимание, което сега искат да използват за популяризиране на ангажимента си в полза на бежанците.

По-малката от двете сестри - Юсра - придоби известност и покрай участието си в Олимпийските игри в Рио през 2016 година, където момичето беше част от първия и единствен досега отбор от бежанци.

„Искам всички да чуят посланието им. А то е, че бежанците са съвсем нормални хора, които обаче са имали нещастието да преживеят ужасяващи неща”, заяви Юсра в началото на тази година, която беше избрана за специална пратеничка на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

"Всеки би трябвало да има възможност да преследва мечтите си"

„Ако им се даде възможност, бежанците са способни да постигнат необикновени неща”, споделя 19-годишната Юсра. И го доказва със собствения си житейски път. Същото важи и за сестра ѝ Сара, която тази есен започва следване в Берлин. "Смятам, че всеки, без значение откъде идва, би трябвало да има възможност да живее в сигурност и да преследва мечтите си”, заяви Сара пред хилядите посетители на форума в Хамбург. Тя и сестра ѝ издигат глас в защита на всички хора със съдба като тяхната. Дали този глас беше чут от световните лидери, събрали се в Хамбург за срещата на Г-20?

Още по темата за бежанците:

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Невероятната история на подполковника, представил се за бежанец

Историята на сирийски бежанец развълнува до сълзи актьора Едуард Нортън
Deutsche Welle