Скандално изказване на германски политик за мигрантите
Скандално изказване на германски политик за мигрантите / БГНЕС, архив

Германски политици осъдиха лидерката на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри, след като беше съобщено, че тя е сравнила включващите мигранти общества с тор, предаде Ройтерс.

Според германски медии Петри, чиято партия постигна значителни успехи на местни избори тази година и се очаква да влезе в германския парламент догодина, е направила коментара в реч в Щутгарт в понеделник.

Меркел критикува страните в ЕС, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци

Тя е отхвърлила идеята, че мигрантите правят обществата по-многообразни, като е казала: Какво да направим с кампанията "Германия е колоритна"? Една купчина тор също е колоритна".

Канцеларията на Петри не е коментирала случая, нито е потвърдила дали тя е казала това.

Консерватори, социалдемократи и зелени, чиито партии са потърпевши от възхода на "Алтернатива за Германия", се обединиха в осъждането на изказването на Петри.

Австрийският канцлер: Споразумението с Турция работи, но не така, както бихме искали

"Начинът на действие на тези хора е да плашат народа", заяви консерваторът Томас Щробъл, който е вътрешен министър на провинция Баден-Вюртемберг. Той определи изказването на Петри като "отвратително".

"Словесните провокации на госпожа Петри достигат ново ниво. Хората са системно унижавани и настройвани едни срещу други", заяви социалдемократката Лени Браймайер.

Източник: БТА