Историята на сирийски бежанец развълнува до сълзи актьора Едуард Нортън
Историята на сирийски бежанец развълнува до сълзи актьора Едуард Нортън / снимка: Guliver/Getty Images

Американският актьор Едуард Нортън дари над 425 000 долара за сирийски бежанец, за когото прочете в популярен блог и чиято трагична история го разтърси.

Сириецът учен загубил седем души от семейството си при атентат преди две години - включително съпругата и дъщеря си, бе поместена на интернет страницата "Хората на Ню Йорк" в началото на месеца.

Имиграцията е най-старата американска традиция, твърди Обама

Блогът, създаден през 2010 г. от американския фотограф Брендън Стентън, започна с житейските истории на обикновените нюйоркчани, но впоследствие се разшири с хора от други страни.

Сириецът, който е представен просто като "ученият", живее в Истанбул, но скоро ще се премести в Трой, Мичиган.

"Ние оцеляхме, но психологически сме мъртви. Всичко приключи за нас в този ден", казва той пред блога. Сред серията негови снимки, той седи на диван между сина си и дъщеря си.

Бежанецът каза също, че има рак на стомаха и че поради липса на средства не е лекуван адекватно.

"Аз просто искам да се върна на работа. Искам отново да бъда отново личност", казва белокосият учен, чиято история е привлякла и вниманието на американския президент Барак Обама.

Камара в US Конгресa одобри ограничаване на достъпа на сирийски бежанци до САЩ

Едуард Нортън, който се снима във филмите „Първичен страх", „Народът срещу Лари Флинт", „Американска история Х", „Боен клуб", „Небесно царство", „Илюзионистът", „Невероятният Хълк", „Наследството на Борн" и други, дарява 426 987 долара за учения.

Посланието на бивш британски войник с ампутиран крак развълнува социалните мрежи

"Нека се противопоставим на "античовешките" гласове, които ни казват, че трябва да се страхуваме от бежанци и да покажем на този човек и семейството му какви в действителност са американците", казва Нортън.

"Аз се запознах с тази история в един от любимите ми сайтове, „Хората на Ню Йорк", и тя ме развълнува до сълзи", каза той.

US експерт: Няма рецепта, която гарантира елиминиране на риска от тероризъм

Обама обеща да приеме 10 000 сирийци през следващата година. Много американски щати обаче очевидно се страхуват, че екстремисти могат да се промъкнат заедно с бежанците, и заявяват, че не ги искат на своя територия.

Източник: БГНЕС