/ Thinkstock/Getty Images
В продължение на година и половина той е водил опасен двоен живот: млад германски офицер се регистрирал под фалшиво име като сирийски бежанец. Предполага се, че е планирал атентат, с който да дискредитира бежанците.

Звучи невероятно, но е факт: офицер от Бундесвера се представял в продължение на година и половина за сирийски бежанец. Под фалшива самоличност той поискал политическо убежище и очевидно планирал терористичен акт с дяснорадикална мотивация. 28-годишният германски подполковник от Офенбах е бил арестуван в сряда по време на обучение на Бундесвера в Хамелбург. Предполага се, че е искал да извърши атентат, чрез който да дискредитира бежанците и кандидатите за политическо убежище в Германия.

През 2050 г. Германия щяла да бъде ислямска държава?

Междувременно стана известно, че офицерът, когото медиите представят под името Франко А., не е действал сам. Помагал му е 24-годишен студент, който също е арестуван. Прокуратурата обвинява подполковника, че е планирал „тежко престъпление, застрашаващо държавата, подтикван от ксенофобски мотиви”. С оръжие, което бил укрил във Виена, арестуваният по всяка вероятност е планирал престъпление от порядъка на атентат, както се изразява прокуратурата.

Двоен живот

Подполковникът е бил стациониран в специална част във френското селище Илкирш и още преди три месеца попаднал в полезрението на правоохранителните органи. Подготвяйки атентата, той укрил пистолет в една тоалетна на виенското летище. Когато няколко дни по-късно, на 3 февруари, отишъл да вземе оръжието, австрийските власти го арестували на място. Тогава обаче все още нямало достатъчно основания за задържане - налице било единствено незаконно притежание на оръжие, което се наказва само с глоба. Пистолетът не бил от арсенала на Бундесвера.

Когато обаче проверили пръстовите отпечатъци на офицера, разследващите не могли да повярват на очите си: същият човек бил регистриран като сирийски бежанец. През декември 2015 година той се явил под фалшиво име в приемателния център за бежанци в град Гийсен, а през януари 2016 година подал молба за политическо убежище в друг приемателен център в Бавария. В молбата за политическо убежище той вписал името Давид Бенжамин, а „биографията” на този Давид звучи доста странно: бил сирийски християнин от френски произход, който през 2015 година минал пеша целия Балкански маршрут. Документи нямал.

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Изслушването му се състояло на френски. Властите му повярвали, макар че очевидно не говорел арабски. В момента още не е ясно как изобщо е било възможно да му повярват, че е сирийски бежанец, казва и говорителката на прокуратурата. Тъй или иначе, предрешеният подполковник получил място в приют за бежанци и дори ползвал финансови помощи.

Как мигрантите променят ежедневието на много германци

Как ли обаче един офицер, стациониран във Франция, може едновременно да пребивава като сирийски бежанец в Германия? Полицейска говорителка твърди, че той просто е водил двоен живот: бил е както офицер, така и - в свободното си време - бежанец.

Изолиран случай или таен план?

През изминалите дни 90 полицейски служители от Германия, Австрия и Франция извършиха обиски в 16 жилища и сгради на Бундесвера - и откриха още улики. Анализът на мобилния телефон на подполковника показал, че е действал с ксенофобска мотивация: в един чат той многократно насъсквал срещу мюсюлманите и кандидатите за убежище. През телефона полицията стигнала и до 24-годишния студент и предполагаем съучастник на Франко А., у когото били открити сигнални ракети и други забранени от закона предмети и вещества.

След ареста на подполковника политици от партията на Зелените призоваха да се разследва въпросът дали това е изолиран случай или пък крайно десните в Германия следват стратегически план: да извършват престъпления, а после да хвърлят вината върху бежанците.
Deutsche Welle