Германия: ЕК да засили борбата с нелегалните имигранти от България и Румъния
Германия: ЕК да засили борбата с нелегалните имигранти от България и Румъния / sxc.hu

Еврокомисията трябва да активизира усилията си за борба с нелегалната имиграция, предимно от България и Румъния, заяви в интервю за германския вестник "Велт" германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Злоупотребата със свободата на придвижване в ЕС създава големи проблеми за германските градове и общини, посочи министърът в интервюто, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Еврокомисията трябва най-накрая да се отнесе сериозно към нашето безпокойство", заяви Фридрих. Според него е възможно решение на проблема, при което се забранява влизането в страната на хора, които вече са били изгонени от нея.

"Трябва да имаме възможност, в случай че човек злоупотребява с правото на свободно придвижване, да откажем повторно влизане и да го отпратим", подчерта вътрешният министър. "Свободното придвижване не дава право да се получават с измама социални помощи", добави Фридрих.

Същевременно германският вътрешен министър коментира въпроса и при пристигането си за участие в Съвета на ЕС, отбелязва БТА. Истината е, че много хора, например от България и Румъния, идват в Германия, където работят здравата. Приветстваме тези хора радушно, но за съжаление има и такива, които идват у нас, само за да получават социални помощи, заяви пред журналисти в Люксембург Ханс-Петер Фридрих. Трябва и можем да се възпротивим на такова поведение (на злоупотреби), добави той. Министърът изрази очакване Европейската комисия да прави разлика между нарушителите и онези, които полагат честен труд.

Съветът на ЕС по вътрешни работи ще обсъди по желание на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания въпроса за свободното движение на хора в ЕС, както и твърденията за т. нар. социален туризъм. Очаква се тези държави да предоставят доказателства, че бюджетните им системи търпят натиск от злоупотреби.