/ БГНЕС, архив
Групировката "Ислямска държава" е загубила 95% от териториите, които завладя през 2014 г. в Сирия и Ирак, съобщи водената от САЩ антиджихадистка коалиция след среща в Йордания, предаде АФП.
 
"ИД е загубила 95% от териториите, които контролираше в Ирак и Сирия, откакто бe създадена тази коалиция през 2014 г.", каза американският специален пратеник към коалицията Брет Макгърк в изявление, публикувано след среща в Йордания.
 
Джихадистите загубили територии в Ирак и Сирия, заграбени преди години

През 2014 г. "Ислямска държава" завзе близо половината Сирия и почти една трета от Ирак и обяви "халифат" на тази територия. "Над 7,5 милиона души вече са освободени от контрола на ИД", подчерта Макгърк. Той освен това заяви, че потокът от чуждестранни бойци в Сирия "почти е престанал" и уточни, че "все повече бойци биват спирани на границата".
 
Директорът на МИ5 не помни толкова голяма терористична заплаха като сега

Макгърк съобщи, че Интерпол разполага с база данни от 43 000 имена, която позволява на страните партньори да засичат и задържат бойците "при рутинни пътни проверки или опит за прекосяване на международна граница".
 
Финансите на ИД днес са в най-ниската си точка, отбеляза той. "Оказваме натиск на "Ислямска държава" едновременно на терен и в киберпространството, където се борим срещу терористичната пропаганда", каза Макгърк.
 
Краят на халифата на Ислямска държава се вижда, уверява Тръмп

"Има засилване на сътрудничеството и сигурността по границите, на сигурността на въздухоплаването, на финансовите санкции и на споделянето на разузнавателна информация, включително, за да се попречи на ИД да извършва нападения в нашите страни", каза американският представител.
БТА