/ БГНЕС
С почти пълното елиминиране на групировката "Ислямска държава" в Сирия се възродиха и дипломатическите усилия за слагане на край на гражданската война в страната, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

Путин и Асад се срещнаха в Сочи, обсъдиха Сирия

За днес е насрочена нова сесия на преговорите под егидата на ООН в Женева след конференции миналата седмица, на които домакини бяха Русия и Саудитска Арабия и след едночасов телефонен разговор между президента Тръмп и Владимир Путин.

Путин и Тръмп обсъдиха по телефона Сирия, Иран, КНДР и Украйна

Публичните изявления и медийните информации за този разговор бяха противоречиви и объркващи. Една снимка обаче предоставя красноречиво резюме: тази с мечешката прегръдка между Путин и "пропития с кръв сирийски диктатор Башар Асад" от срещата им миналата седмица в Сочи, коментира американското издание.

Путин
БГНЕС

Прегръдката бе начинът, по който Путин отпразнува успешното спасяване на режима на Асад от военно поражение и серията му от победи срещу подкрепяната от Запада опозиция през последните две години. Тя също така красноречиво показва какви дипломатически цели си е поставил руският президент - да държи режима на власт за неопределено време, да осигури платформа за Русия в Близкия изток и да маргинализира САЩ, допълва "Вашингтон пост".

"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, които завладяла през 2014 г.

За съжаление, пише изданието, Тръмп сякаш с радост насърчава този проект, който консолидира и окопаването на Иран в Сирия. След телефонния разговор с Путин, той ентусиазирано подкрепи плановете на руския държавен глава за преговори за нова конституция между режима на Асад и опозиционни формации.

Путин в Сочи: Уреждането на сирийската криза изисква отстъпки от всички

Турция и Иран застават зад руския лидер, който прие техните президенти в Сочи веднага след визитата на Асад. Саудитска Арабия също "играе по свирката му". Миналата седмица тя свика среща между опозиционни организации за сформиране на общ преговорен екип, след като разчисти над десет дългогодишни бунтовнически лидери, които отказваха да приемат оставането на Асад на власт, пише "Вашингтон пост".
БТА