война Сирия
война Сирия / БГНЕС
Над 340 000 човека са били убити в конфликта в Сирия от неговото начало преди повече от шест години и половина, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че тези нови данни са били съобщени в момент, когато няколко чуждестранни сили увеличават своите дипломатически усилия за слагане на край на кръвопролитната война, и броени дни преди поредния кръг от преговорите в Женева под егидата на ООН между сирийския режим и опозиция.

война Сирия
БГНЕС

"Ислямска държава" загубила 95% от териториите, които завладяла през 2014 г.

СЦНПЧ - базирана във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия - е документирала гибелта на 343 511 души между средата на март 2011г. и настоящия месец. Сред убитите са 102 618 цивилни, включително 19 000 деца и 12 000 жени.

Загинали са над 119 000 бойци от проправителствените сили. Сред тях са 62 000 сирийски военнослужещи и 1556 членове на ливанското шиитско движение Хизбула.

Убити са били около 59 000 бойци на бунтовнически групировки и на Сирийските демократични сили (СДС) - кюрдско-арабски съюз, подкрепян от Съединените щати.

Загинали са и над 62 000 джихадисти, включително от организацията "Ислямска държава" (ИД).

война Сирия
БГНЕС

Над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от помощ

През четирите месеца след публикуването на предишната равносметка на СЦНПЧ през юли в Сирия са били убити около 12 000 души. Сред тях са 3000 цивилни и 4000 джихадисти.

През май бе сключено споразумение за създаване на зони за деескалация в Сирия, припомня АФП. То донесе относително спокойствие в някои части на страната, но насилието се увеличи експлозивно на други, най-вече в районите, където сирийските правителствени сили и СДС, подкрепяни от САЩ, проведоха офанзиви срещу ИД.

война Сирия
БГНЕС

Путин: Уреждането на сирийската криза изисква отстъпки от всички

Започнал в началото на 2011 г. с репресиите срещу мирни протести против режима в Дамаск, конфликтът в Сирия постепенно се усложни с намесата на чуждестранни сили и джихадистки групировки, а територията на страната стана все по-разпокъсана, отбелязва АФП.

война Сирия
БГНЕС

БТА