Израелската общественост има „много високо ниво на доверие“ в Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ), но много по-ниско доверие в премиера Бенямин Нетаняху и неговия военен кабинет. Това установи проучване на Института за политика на еврейския народ (JPPI), предаде "Гардиън".

Български гражданин в Газа: Човешкото сърце не може да издържи на гледките

Според проучването на базирания в Йерусалим институт, 9% от респондентите са уверени, че Израел ще спечели войната с "Хамас", а 78% смятат, че състоянието на израелското общество е или донякъде, или много обединено.

Но нивото на доверие на Нетаняху сред същите респонденти е 32%, като 68% посочват, че имат ниско ниво на доверие или не са сигурни.

Йедидия Стърн, президент на JPPI, каза, че резултатите отразяват „криза на доверието“ за правителството на единството на Нетаняху.

Балони за малкия Охад: Да посрещнеш деветия си рожден ден като заложник на Хамас

"Проучването показва, че израелската общественост вярва в способността на държавата Израел да спечели войната. Но има криза на доверието и много критики към политическото ръководство."

"Трябва да извлечем поуки от ситуацията и да възстановим взаимното доверие между обществото и правителството", добави Стърн.
БГНЕС