Охад Мондер
Охад Мондер / БТА
Семейството на Охад Мондер "отпразнува" днес деветия му рожден ден, като помоли хората да закачат на входната врата на домовете си балон в знак на солидарност с израелските заложници, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Охад, който живее в Кфар Саба е отвлечен на 7 октомври, докато бил на гости на баба си и дядо си в кибуц Нир Оз. Майка му Керен, баба му и дядо му също бяха отвлечени, а чичо му е убит при нападението.

20 от отвлечените от „Хамас“ са деца, ето техните истории

Партньорът на Керен - Ави Закари, в сътрудничество с посланика на Израел в САЩ Майкъл Херцог, създаде дигитална поздравителна книга за Охад, в която деца и възрастни от цял свят могат да изпращат поздравления за рождения му ден. Те се надяват да получат един милион поздравления и "Хамас" да подложени на натиск от тази обществена реакция на осведоменост.

Семейството организира и парти за рождения ден в специалното училище "Хамед Ецион" в Бней Брак, където Керен работи като учителка. Любимият футболен отбор на Охад - Апоел (Беер Шева) също засвидетелства солидарност с малкия си почитател.
 
"По молба на семейството треньорът и играчите на отбора се събраха и пожелаха на фена щастлив рожден ден, като се надяваха той да види пожеланието възможно най-скоро", заявиха от отбора. "Освен това открихме сутрешната си тренировка с молитва и призив за бързото му връщане у дома. Всички си пожелаваме (Охад) и семейството му скоро да се завърнат живи и здрави".

Показаха първите освободени от „Хамас“ заложници - майка и дъщеря (СНИМКИ/ВИДЕО)

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че до момента е потвърдено, че 222 души са били взети за заложници.
Габриела Иванова/БТА