/ пресцентър, Министерство на външните работи
В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение в Канада, проведе срещи в Центъра за Израел и еврейските въпроси в Отава. Той разговаря с главния изпълнителен директор Шимон Фогел и с вицепрезидента по „Външни работи и Главен съвет“ Ричард Марсо. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).
 
По-късно Георгиев разговаря и с президентa и главен изпълнителен директор на Еврейската федерация на Отава и Фондацията за еврейската общност Андреа Фрийдман.
 

пресцентър, Министерство на външните работи


 
Зам.-министър Георгиев, който е и Национален координатор за борба с антисемитизма, запозна представителите на еврейските организации с постигнатото от България в борбата с антисемитизма.

Георг Георгиев пред българите в Монреал: Вие сте позитивният пример (СНИМКИ)

 
„Българската еврейска общност винаги е била неразделна част от нашето общество, радва се на високо уважение и дава голям принос за развитието на страната ни“, посочи Георг Георгиев на срещата с Шимон Фогел и Ричард Марсо. От своя страна Фогел подчерта, че постигнатото от България в борбата с антисемитизма е впечатляващо, както и че примерът на страната ни спасила евреите си от депортиране в лагерите на смъртта по време на Холокоста е уникален и вдъхновява и до днес.
 
Георг Георгиев подчерта, че след приемането на страната ни като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) през ноември 2018 г., България поема ангажимент за открит дебат и задълбочено проучване на историята на Холокоста и демонстриране на нулева толерантност към всички прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм.
 

пресцентър, Министерство на външните работи„Присъединяването ни към МАВХ е също ясният ни отговор на нарастващия антисемитизъм, ксенофобия и реч на омразата в Европа и на други места. Българската история, нашите ценности и традиции ни задължават да проявяваме нулева толерантност към всяка проява на език на омразата“, каза заместник-министърът на външните работи.
 
Георг Георгиев и  представителите на Центъра за Израел и еврейските въпроси дискутираха и възможността за организиране на посещение в България на представители на канадската еврейска общност, както и развитието на двустранния политически диалог между България и Канада. 

Бойко Борисов: Никога не трябва да допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита
 
По време на срещата си с Андреа Фрийдман Георгиев открои и Меморандума за сътрудничество между българското правителство, организацията на евреите в България „Шалом” и Световния еврейски конгрес. Целта на документа е да се гарантира сигурността на еврейските общности. „Радвам се, че подписването на този меморандум доведе до установяване на редовни консултации и устойчиво сътрудничество чрез обмен на информация, опит и добри практики, изграждане на доверие и консолидиране на капацитета за съвместни мерки и действия в областта на превенцията и борбата с антисемитизма и подобряване на сигурността на еврейската общност“, каза Георгиев. Андреа Фрийдман поздрави заместник-министъра за впечатляващите резултати, създадените механизми и взети превантивни мерки за борба с антисемитизма в България.

Борисов участва във възпоменанието по повод 75 години от освобождаването на Аушвиц (ВИДЕО)
 

Центърът за Израел и еврейските въпроси е застъпник на еврейските федерации на Канада. Това е национална, безпартийна организация с нестопанска цел, представляваща над 150 000 канадски евреи.
 
Еврейската федерация на Отава събира и отпуска средства за осигуряване на благополучието на евреите в Отава и по целия свят.

 

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев
пресцентър, Министерство на външните работи

 

пресцентър, Министерство на външните работи