Георг Георгиев
Георг Георгиев / пресцентър, МВнР
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев посети Монреал, Канада, където се срещна с представители и ръководители на организации на българската общност в провинция Квебек, както и с Канадско-българския бизнес съвет, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Захариева: Трябва да се работи за равни права между мъжете и жените в световен мащаб

Георгиев подчерта приноса на българската общност в провинция Квебек за развитието на връзките между България и Канада и много доброто сътрудничество с посолството. „Благодаря за това, което правите, не само за запазване на българската идентичност, но и за популяризиране на образа на страната ни извън граница“, обърна се Георгиев към нашите сънародници по време на посещение в българската църква “Свети Иван Рилски” в Монреал. Храмът е собственост на българската църковна общност в града от 2009 г., а българското правителство предостави финансова помощ на стойност 20 500 долара за ремонт на сградата.
 

пресцентър, МВнРГеорг Георгиев изтъкна и едно от най-значимите събития в провинция Квебек, което доведе до положителен отзвук сред българските граждани там - подписаното на 19 септември 2019 г. в Националната асамблея на провинция Квебек Споразумение за социална сигурност и Административно споразумение за неговото прилагане между Република България и провинция Квебек. „Оптимистично настроени сме Споразумението да бъде ратифицирано от Народното събрание на Република България в най-кратки срокове“, каза Георгиев. Той посочи, че то има за цел да гарантира трудово-социалните права на българските граждани, пребиваващи в провинция Квебек като се прилагат норми за еднакво третиране на гражданите на двете страни, съответно пребиваващи в България и в провинция Квебек.
 

пресцентър, МВнР

 

Георг Георгиев: За България НАТО е не само политически, но и цивилизационен избор

Заместник-министърът посети и традиционния Базар на българските производители в храма „Св. Иван Рилски“. Той се организира всяка последна неделя на месеца като се предлагат изработени от сънародниците ни торти, баклави, баници, милинки, мед, както и натурални козметични продукти, ръчно-изработени бижута, плетени играчки, чанти. „Всеки един от нашите сънародници е своеобразен мост между родината и държавата. Трудът, който сте положили да постигнете всичко това, е забележителен. Между България и Канада има неоползотворен потенциал и много възможности за реализации. Надявам се Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА) да доведе до опознаване на пазара и бизнес инвеститорите“, подчерта Георгиев.
 

пресцентър, МВнРПо време на разговорите с българската общност заместник-министърът на външните работи посочи, че приветства и подкрепя всеки, който желае да се върне в България, но отчита и добрия принос на българите зад граница. „Давам си сметка, че тук, в Канада, сте не по-малко ценни. Вие сте позитивният пример, с който се свързва родината ни“, каза заместник-министърът.

Георг Георгиев посети и ученици от неделното детско училище „Св. Климент Охридски“, създадено по инициатива на църковното настоятелство. През 2016 г. неделното училище отвори още един филиал в Монреал, за да обхване по-голяма част от българската общност в града.

По време на посещението си в града заместник-министърът на външните работи се срещна и с представители на Канадско-българския бизнес съвет - канадска асоциация с нестопанска цел, учредена през 1996 г. Неин председател и основател е Георги Паничерски, почетен консул на България в Монреал. Мисията на съвета е да насърчава обмена на стоки, услуги, информация и опит, както и икономическото сътрудничество между България и Канада.
 

пресцентър, МВнРПред асоциацията Георг Георгиев изтъкна огромния потенциал и ресурс, който Канада притежава и желанието на страната ни за взаимно сътрудничество. „Канада трябва да се обозначи по-силно в България“, подчерта Георгиев. „Ако бъде открито канадско представителство в София, Канада ще се идентифицира по-добре в страната ни, а това ще създаде добри условия за взаимни инвестиции и проекти“, посочи Георг Георгиев. Зам.-министърът и българският посланик в Канада Светлана Стойчева-Етрополски обсъдиха с Канадско-българския бизнес съвет и възможността за организиране на българо-канадски бизнес форум в Монреал през 2020 г.

Българската общност в Монреал е официално представена от Българското културно-спомагателно дружество. През 2002 г. е основан и българо-канадският културен Център "Паисий Хилендарски" с цел насърчаване на културата, историята и българските традиции. Центърът работи за подпомагане на развитието на социалните и културните връзки между България и Канада, организира кампании за набиране на средства за благотворителни цели, организира концерти, спектакли, изложби. През 2001 г. е основан и Канадско-български културен институт „Зорница” с цел да предоставя социална, образователна, културна и бизнес информация на своите членове.