Георг Георгиев с курсантите
Георг Георгиев с курсантите / пресцентър, МВнР
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев се срещна с курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ по повод две юбилейни годишнини - 140 години Българска дипломатическа служба и 15 години от членството на България в НАТО. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
В приветствието си заместник-министър Георгиев акцентира върху обвързаността на дипломатическата и военната служба в общата им мисия за опазването на суверенитета и целостта на българската държава, както и на държавната чест и достойнство. 

Георг Георгиев към младежките делегати на ООН: Вие трябва да задавате ритъма (СНИМКИ)
 
„Тази година отбелязваме 140-годишнина от създаването на дипломатическата служба, като тук имаме предвид модерната дипломация, свързана с възстановяването на българската държава, която иначе съществува от над 1300 години. За век и половина много достойни хора, идващи от редиците на въоръжените сили, са минали през българската дипломация“, заяви Георг Георгиев.
 
Заместник-министърът на външните работи подчерта, че за България НАТО е не само политически, но и цивилизационен избор.

„Независимо от тези 70 години мир след Втората световна война, през които не е бил допуснат глобален военен конфликт, темите за сигурността и отбраната остават неизменна част от политическите дебати в Европа и света“, заяви Георгиев, като допълни, че причина за това са предизвикателствата в съвремието, в това число и заплахи като кибертероризма.
 
Заместник-министърът обърна внимание върху начина, по който България отстоява интересите си в организациите, от които е част, и подчерта, че хората, работещи в администрацията, свързана с армията, но и в различните видове въоръжени сили, трябва да имат силна мотивация, добра теоретическа и практически подготовка. „Министерство на външните работи ще продължи да оказва експертна и друга подкрепа на Българската армия. Не се колебайте да се обръщате към нас”, посъветва курсантите той.
 
Георг Георгиев изтъкна, че българското правителство е предприело действия за модернизирането не само на военно-въздушните сили, но и на другите части на българската армия, която е запазила през годините високата си оценка и уважение в нашето общество.
 
Срещата бе организирана от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи.