/ пресцентър, Министерството на външните работи
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства Седмото заседание на Националния координационен механизъм по правата на човека, на което беше обсъдено изпълнението на задълженията на България по спазването правата на човека по линия на конвенции на ООН. Това съобщиха от пресцентъра от министерството на външните работи.
 
Страната ни е член на Съвета на ООН по правата на човека като миналата година бе първа от 3-годишния мандат до 2021 г. „В съвета работихме активно и получихме позитивна оценка за ролята и темите, които поставихме“, заяви Екатерина Захариева и направи преглед на изпълнените цели в областта на правата на човека. 

Рекорден брой жени в британския парламент след изборите
 
В края на миналата година, например, бе отбелязана 30-та годишнина от Конвенцията на ООН по правата на детето. „България предложи ежегодната резолюция по правата на детето да бъде посветена на темата за овластяването на децата с увреждания чрез приобщаващо образование. Нашата идея бе подкрепена от всички регионални групи, включително такива, които към момента не бяха заявявали съавторство на резолюциите по правата на детето“, подчерта външният ни министър. Също така, съвместно с Пакистан, България бе основен посредник за приемането на резолюцията, отбелязваща годишнината на Конвенцията по правата на детето на откриването на Общото събрание на ООН.
 
Екатерина Захариева обърна внимание и на активната работа на българските институции в борбата с антисемитизма, ксенофобията, дискриминацията и нетолерантността. Тя отбеляза и постиженията по изпълнението на Конвенцията на ООН за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, чиято 40-та годишнина бе отбелязана миналата година.

Йотова и комисаря по правата на човека към СЕ смятат, че има отстъпление от демократичните норми
 
„Според индекса на Световната банка за равенство между половете България има 93,75 от възможни 100 точки“, заяви вицепремиерът Захариева като подчерта, че е необходимо да се работи още за изравняване на правата между мъжете и жените в световен мащаб.
 
В рамките на заседанието бе обсъдена подготовката за Третия универсален периодичен преглед на България пред Съвета по правата на човека през май 2020 г. в Женева.  Решено бе българската делегация да бъде водена от заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.  Универсалният периодичен преглед е един от основните механизми на Съвета на ООН по правата на човека, който има за цел да подобри положението с правата на човека в държавите-членки чрез действия на национално ниво.
 

пресцентър, Министерството на външните работиУчастниците в заседанието одобриха предложение на Екатерина Захариева за създаване на механизъм за по-добър диалог между държавните институции и неправителствения сектор в областта на правата на човека. Одобрен бе и българският национален план по изпълнението на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН относно жените, мира и сигурността. Очаква се проектът да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет до един месец. На заседанието бе решено и да бъде издигната  кандидатурата на Геновева Тишева за преизбирането й за член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените.

В Иран спорят за многоженството
 
Националният координационен механизъм по правата на човека е създаден с решение на правителството през 2013 г. като сред основните приоритети в дейността му е да координира задълженията на различните държавни институции пред международните контролни и мониторингови механизми по правата на човека.